Foodwatch: NVWA moet weg bij Economische Zaken

14 augustus 2017

Foodwatch vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een volgend kabinet niet langer onder het ministerie van Economische Zaken (EZ) moet vallen. De voedselwaakhond start hiervoor een e-mailactie.

De NVWA geeft volgens Foodwatch verkeerde voorlichting over de veiligheid van voedsel. De communicatie rondom de met fipronil vervuilde eieren is hier een voorbeeld van. “Om de voedselveiligheid en gezondheid te kunnen garanderen in Nederland hebben we een sterke, strenge en bovenal onafhankelijke toezichthouder nodig die het publieke belang altijd voorop stelt” zegt Foodwatch.

Economisch belang

De NVWA krijgt al langer kritiek dat ze het economisch belang te veel laat meewegen in haar beleid, met het gevaar dat dit ten koste gaat van de gezondheid van consumenten. Dit beeld wordt versterkt doordat de NVWA werkt onder de vlag van het Ministerie van Economische Zaken, waar vooral met een economische bril naar problemen wordt gekeken.

Volgens Foodwatch moet de NVWA niet onder Economische Zaken vallen, omdat dit ministerie als voornaamste taak de bescherming en promotie van het bedrijfsleven en het ondernemersklimaat in Nederland heeft. Dit zorgt voor de interne strijd in de NVWA tussen het belang van bedrijven enerzijds en het belang van de volksgezondheid anderzijds.

Voedselveiligheid

“De kwaliteit van toezicht op de voedselveiligheid schiet in Nederland ernstig tekort. Wij willen een sterke, strenge en onafhankelijke toezichthouder, die altijd het publieke belang en de volksgezondheid vooropstelt. De NVWA weghalen bij Economische zaken is een belangrijke eerste stap daarvoor: het is hoog tijd dat de politiek die stap zet” aldus foodwatch.

   

Altijd op de hoogte blijven?