Foodwatch: 'suiker toegevoegd aan meerderheid producten'

Aan 56 procent van de foodproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Dat stelt Foodwatch, dat een steekproef deed van 651 producten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl.

Foodwatch concludeert dat het aandeel producten met toegevoegde suikers nog veel hoger ligt als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten en alleen het gekeken wordt naar bewerkte producten. Dan gaat het zelfs om 69 procent.

"Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup, aardappelsalade en brood wordt suiker toegevoegd:, aldus de organisatie.

E-mailactie

Foodwatch is een e-mailactie gestart richting minister Schippers en haar opvolg(st)er met de oproep te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord staan afspraken over de noodzakelijke vermindering van suiker, vet en zout in voeding. Foodwatch wijst erop dat de Wetenschappelijke Advies Commissie de toezeggingen van de voedingsindustrie in deze vorm van zelfregulering ‘matig ambitieus’ heeft genoemd. Ook minister Schippers heeft afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er meer actie ondernomen moet worden.

Lees ook:

 
  • l t
  • Lees ook
    Consumentenbond: Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Consumentenbond: Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid toegevoegde suiker in vergelijkbare voedingsmiddelen. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond vindt dat veel fabrikanten een stuk minder scheutig kunnen zijn en wil dat de overheid de regie...

    RIVM wil meer zout en suiker uit het eten

    RIVM wil meer zout en suiker uit het eten

    Een volwassen Nederlander krijgt dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen. Dat is ruim boven de consumptienormen. Daarom moet er een nieuw integraal systeem komen dat de producten die we dagelijks eten van andere recepturen voorziet. Er moet snel meer zout en suiker uit. Door Annika de Jong - Foodlog Dat maakte het Rijksinstituut...

    Productie Vinkje-voedsel toegestaan tot 19 oktober 2018

    Vinkje, het logo dat Nederlanders gezonder moest laten eten, moest van de verantwoordelijke minister verdwijnen, maar mocht toch nog even blijven om verspilling te voorkomen. Hoe dat in de praktijk uitpakt legde minister Edith Schippers (VWS) vorige week de Tweede Kamer uit. Kamerbrief In een Kamerbrief schrijft ze: Gebleken is dat het bedrijfsleven sinds de bekendmaking van de beslissing op bezwaar van 18 oktober 2016 werkt aan de uitfasering van het Vinkje. Dit betekent dat steeds meer producten met het Vinkje uit de schappen verdwijnen. De operatie voor het volledig uitfaseren van het Vinkje...