Foodwatch trekt ten strijde tegen Braziliaans vlees en EU-Mercosur-akkoord

In een lang persbericht vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor onveilig vlees uit Brazilië. Volgens Foodwatch "blijkt er nog steeds zorgwekkend veel mis met geïmporteerd vlees uit Brazilië. De maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de grootschalige fraude met Braziliaans vlees die een jaar geleden aan het licht kwam, blijken volstrekt onvoldoende om de consument te beschermen tegen voedselveiligheidsrisico’s."

Foodwatch ging na welke meldingen de EU-landen gedaan hebben in het onderlinge waarschuwingssysteem RASFF over risico's in vlees. Dat waren er 713. Ruim de helft van alle meldingen (52 procent) betrof Braziliaans rundvlees (E.coli) of kip (salmonella). Van de 473 salmonella-meldingen in RASFF van de afgelopen 12 maanden hadden er 339 (72 procent) betrekking op Braziliaans kippenvlees. "Foodwatch ziet in het slappe optreden van Europa de schaduw van de handelsdeal Mercosur. De deal staat op het punt om getekend te worden en lijkt voor Europa uit te draaien op een uitruil van meer auto-export in ruil voor meer vleesimport. De consument is de dupe", heet het in de oproep om mee te doen met de Foodwatch-actie tegen het EU-Mercosur-handelsakkoord.

Bron: Foodlog

Lees ook
Hoeveel invloed hebben supermarkten op duurzame consumentenkeuzes?

Hoeveel invloed hebben supermarkten op duurzame consumentenkeuzes?

Onafhankelijk onderzoeksinstituut Questionmark is een vergelijkingsonderzoek gestart naar de duurzaamheid van supermarkten. Uit de resultaten volgt een publieke ranglijst die laat zien in hoeverre supermarkten de consument helpen om duurzaam te eten.

Janet Kooren nieuwe hoofdredacteur EVMI

Janet Kooren nieuwe hoofdredacteur EVMI

EVMI, vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie heeft een nieuwe hoofdredacteur. Janet Kooren, voorheen onder andere hoofdredacteur van Automatie PMA, komt de gelederen van Alea Publishers versterken.

‘Vlees mag best duurder, maar laat de markt de prijs zetten’

‘Vlees mag best duurder, maar laat de markt de prijs zetten’

De leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn niet principieel tegen een verhoging van de vleesprijs. Zij zijn echter van mening dat de markt de prijs moet zetten en dat die niet door middel van een heffing of belasting tot stand moet komen. Ook moet een eventuele prijsverhoging ten goede komen aan de gehele keten, dus ook naar...