Foodwatch trekt ten strijde tegen Braziliaans vlees en EU-Mercosur-akkoord

In een lang persbericht vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor onveilig vlees uit Brazilië. Volgens Foodwatch "blijkt er nog steeds zorgwekkend veel mis met geïmporteerd vlees uit Brazilië. De maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de grootschalige fraude met Braziliaans vlees die een jaar geleden aan het licht kwam, blijken volstrekt onvoldoende om de consument te beschermen tegen voedselveiligheidsrisico’s."

Foodwatch ging na welke meldingen de EU-landen gedaan hebben in het onderlinge waarschuwingssysteem RASFF over risico's in vlees. Dat waren er 713. Ruim de helft van alle meldingen (52 procent) betrof Braziliaans rundvlees (E.coli) of kip (salmonella). Van de 473 salmonella-meldingen in RASFF van de afgelopen 12 maanden hadden er 339 (72 procent) betrekking op Braziliaans kippenvlees. "Foodwatch ziet in het slappe optreden van Europa de schaduw van de handelsdeal Mercosur. De deal staat op het punt om getekend te worden en lijkt voor Europa uit te draaien op een uitruil van meer auto-export in ruil voor meer vleesimport. De consument is de dupe", heet het in de oproep om mee te doen met de Foodwatch-actie tegen het EU-Mercosur-handelsakkoord.

Bron: Foodlog

Lees ook
WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

EVMI lanceert digitaal magazine editie 3

EVMI lanceert digitaal magazine editie 3

De derde editie van EVMI van 2021 is nu te lezen als digitaal magazine. Blader online door diverse artikelen over het thema Voedselveiligheid én andere actuele onderwerpen uit de voedingsmiddelenindustrie.

Vega uit de printer

Vega uit de printer

Hoe voldoen we in de toekomst aan de almaar groeiende vraag naar vlees? Wereldwijd stellen wetenschappers dat we op zoek moeten naar alternatieve eiwitbronnen. Tijdens de online conferentie ‘Science and Technology for Meat Analogues’ deelden wetenschappers hun inzichten, met uiteenlopende manieren om vleesvervangers te verbeteren.