Foodwatch: te veel zout in voeding

zout-pixabay

Foto: Pixabay

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Het RIVM adviseert voor mannen tussen de 31 en 50 jaar een inname van 9.4 gram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximum van 5 gram adviseert. Volgens berekeningen van Foodwatch heeft deze groep op 14 juli de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen.

Het zout krijgen de mannen vooral binnen door de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. 83 procent is afkomstig uit voedingsmiddelen en de overige 17 procent wordt thuis of aan tafel toegevoegd. De grootste bronnen van zout in ons dieet zijn volgens Foodwatch brood en graanproducten (26 procent), daarna vleesproducten (20 procent), en als derde zuivel (17 procent).

Foodwatch vindt dat voedselproducenten te weinig doen om de grote hoeveelheid zout in hun producten te verminderen. Om aandacht te vragen start de voedselwaakhond met de Zoutmaxdag. De eerst volgende zoutmaxdag voor vrouwen is voor meisjes van 4-8 jaar (11 september). Het is de vierde keer dat foodwatch Zoutmaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Thema's
Lees ook
Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

Na onder andere druk van voedselwaakhond foodwatch, gaat de Europese Commissie een grote terughaalactie uitvoeren van producten met het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel), die (mogelijk) verontreinigd zijn met ethyleenoxide.

‘Lekker moet lekker blijven’

‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere is directeur van de VBZ, branchevereniging in lekkers: leden houden zich bezig met de productie van koek, snoep, chocolade, zoutjes en chips. De grootste uitdaging voor de branche is suiker- en zoutreductie.  VBZ - de lekkerste branche van Nederland, volgens hun website, zet vooral in op maximale portiegrootte en heldere informatie,...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren