FrieslandCampina overweegt bouw containerterminal in Leeuwarden

Friesland Campina

FrieslandCampina overweegt de bouw van een containerterminal in Leeuwarden. Volgens de Leeuwarder Courant heeft het bedrijf hierover een brief geschreven aan de provincie.

Vlakbij de productielocatie

Het zuivelbedrijf wil de terminal bouwen aan het kanaal bij de Wide Greons, vlakbij de productielocatie aan de Peter Stuyvesantweg. Dit betekent dat de containers voor de binnenvaart niet meer per vrachtwagen door de stad worden vervoerd. Op jaarbasis scheelt dit volgens locatiedirecteur Peter Beemsterboer 350.000 kilometer wegtransport. Voor de CO2-uitstoot betekent dit een vermindering van 462.000 kilo.

Uitbreiding productie

FrieslandCampina gaat de productie in Leeuwarden fors uitbreiden. Dit betekent een toename van het aantal vrachtwagenritten. Jaarlijks rijden er nu zo'n 40.000 per jaar. Met de uitbreiding worden dit er maximaal 60.000.

Aanpassing vaarroute

Voor de bouw van de terminal is grondverwerving nodig. Ook moet de vaarroute op diverse plaatsen aangepast worden. Zo is een bocht in het kanaal te smal en ondiep en is een brug in de buurt te smal en te laag. Maar volgens het zuivelbedrijf profiteren meerdere bedrijven van deze investeringen in de vaarroute.

Lees ook:

 
Lees ook
FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina ingredients gaat de productie van lactoferrine uitbreiden van 10 naar 70 ton. Het bedrijf wil een strategische groei mogelijk maken in de segmenten ‘Early life nutrition’ en ‘Adult Nutrition’. FrieslandCampina wordt hiermee wereldwijd de grootste producent.

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel. Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal...