Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

graanoogst

De redenering is simpel: de groeiende bevolking van de Derde Wereld neemt het Westers voedselpatroon over; daardoor stijgt de vleesconsumptie en daarmee de prijs van graan. Volgens Vilt is dat "boerenbedrog".

Experts van de FAO en de OESO, schrijft de Belgische site, constateren dat de graanprijzen de afgelopen tien jaar wereldwijd maar heel licht zijn gestegen. Westerse consumenten minderden hun vleesgebruik, in de tweede en de derde wereld bleven de lonen laag en daarmee ook de koopkracht.

Naar een andere grootverbruiker van graan, de bio-brandstoffen, was veel minder vraag omdat de aardolie-prijzen laag bleven. Beide organisaties verwachten dat de vraag naar graan tot 2026 wereldwijd stabiel zal blijven.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Tarwe bereikt recordprijs

Tarwe bereikt recordprijs

De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs bereikte in augustus voor de tweede keer in 2021 een record. De prijs van tarwe bereikte een niveau van €260 per ton. Volgens een marktanalyse van Foodbusiness.nl ligt de oorzaak in de tegenvallende graanoogst op het noordelijk halfrond.

Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu.