Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Wageningen City of life sciences_pixabay

Foto: Ton van den Born, Pixabay

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica. Dat moest innovatie en samenwerking in de voedsel- en hightechsector stimuleren teneinde Nederland op kop te houden op het gebied van voedselonderzoek en de verduurzaming van de mondiale voedselproductie.

Maar FoodSwitch grijpt naast de poet. Dat blijkt met zoveel woorden uit het advies van een commissie die onder leiding van Wageningen alumnus en ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het Kabinet ondersteunde bij de keuze van projecten die vanuit het Nationaal Groeifonds €546 miljoen mogen verspijkeren aan economische groei. Naast die som is bovendien €3,5 miljard gereserveerd voor nadere uitrol van de projecten die in de prijzen vallen.

FoodSwitch vroeg om een bijdrage van €276 miljoen vanuit een coalitie van bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen (zoals Wageningen UR), belangenorganisaties en overheden. Met dit voorstel beloofden de partijen te zullen bijdragen aan verduurzaming van het wereldwijde voedselsysteem en zouden ze tegelijkertijd het verdienvermogen voor Nederland voor langere tijd versterken.

De adviescommissie gelooft daar niet in. Het voorstel geeft onvoldoende strategische richting, zegt de Commissie. Het neemt geen duidelijke knelpunten weg om een transitie tot stand te kunnen brengen en biedt onvoldoende informatie over de op te leveren faciliteiten en actielijnen. Foodlog

Thema's
Lees ook
18 procent jongeren koopt geen vlees

18 procent jongeren koopt geen vlees

Bij de aankoop van vlees zijn kwaliteit en prijs de belangrijkste overwegingen voor Nederlanders. Duurzaamheid en klimaat zijn niet doorslaggevend, hoewel de helft van de consumenten er wel bij stil zegt te staan. Dit blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van campagneorganisatie Feedback.

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.