Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Wageningen City of life sciences_pixabay

Foto: Ton van den Born, Pixabay

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica. Dat moest innovatie en samenwerking in de voedsel- en hightechsector stimuleren teneinde Nederland op kop te houden op het gebied van voedselonderzoek en de verduurzaming van de mondiale voedselproductie.

Maar FoodSwitch grijpt naast de poet. Dat blijkt met zoveel woorden uit het advies van een commissie die onder leiding van Wageningen alumnus en ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het Kabinet ondersteunde bij de keuze van projecten die vanuit het Nationaal Groeifonds €546 miljoen mogen verspijkeren aan economische groei. Naast die som is bovendien €3,5 miljard gereserveerd voor nadere uitrol van de projecten die in de prijzen vallen.

FoodSwitch vroeg om een bijdrage van €276 miljoen vanuit een coalitie van bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen (zoals Wageningen UR), belangenorganisaties en overheden. Met dit voorstel beloofden de partijen te zullen bijdragen aan verduurzaming van het wereldwijde voedselsysteem en zouden ze tegelijkertijd het verdienvermogen voor Nederland voor langere tijd versterken.

De adviescommissie gelooft daar niet in. Het voorstel geeft onvoldoende strategische richting, zegt de Commissie. Het neemt geen duidelijke knelpunten weg om een transitie tot stand te kunnen brengen en biedt onvoldoende informatie over de op te leveren faciliteiten en actielijnen. Foodlog

Thema's
Lees ook
Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Van alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Nielsen, gepubliceerd door het Smart Protein project, in samenwerking met ProVeg International. Ook besteden we het meeste geld aan plantaardige vervangers.

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...