Genetische code van broodtarwe gekraakt

Een groep internationale wetenschappers, die samenwerken in het International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC), hebben de genetische code van broodtarwe volledig in kaart gebracht. Dat meldt de NRC. Het genoom van tarwe, Triticum aestivum, is vijf keer zo groot als dat van de mens. Daarom hadden onderzoekers twaalf jaar nodig voor het onderzoek. Met de nieuwe kennis wordt een gerichtere en efficiëntere veredeling van het gewas mogelijk.

Van het tarweras Chinese Spring is het genoom nu in kaart gebracht. Dit ras wordt in de praktijk weinig gebruikt en dient vooral als model. “Van daaruit kun je interessante genen in andere rassen, en wilde tarwesoorten opsporen”, zegt veredelaar De Jong van Limagrain in de NRC. “Die genen kun je dan in bestaande rassen inkruisen.”

Met de DNA-analyse van het tarwe-genoom ontdekten de onderzoekers ook genen die verband houden met ziektes gluten-intolerantie en bakkers-astma. Mensen met gluten-intolerantie krijgen last van darmstoornissen na het eten van tarwe, gerst of rogge. Dit komt doordat de gluten het slijmvlies van de dunne darm beschadigen door een reactie van het immuunsysteem op een van de bouwstenen van gluten: het aminozuur gliadine.

Onderzoekers weten door de dna-analyse hoeveel gliadines er zijn met een ziekmakend onderdeel. Van alle ziekmakende gliadines zijn er 12 met een stuk van 33 aminozuren dat snel tot gluten-intolerantie kan leiden. Volgens René Smulders, plantenveredelaar aan Wageningen University & Research is het voor de veredeling van tarwe een groot voordeel dat het genoom nu compleet in kaart is gebracht. “We proberen bepaalde gliadines te verwijderen, of ziekmakende onderdelen daarin te vervangen”, zegt het tegen de NRC.

Meer over
Lees ook
Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en...

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB. De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende...

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

Ongeveer 140.000 ondernemingen misten afgelopen kwartaal de deadline van 1 november om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Zij ontvangen een dezer dagen een naheffingsaanslag, vaak met boete. In ruim 80 procent van de gevallen was de betaling niet op tijd of correct. Dat meld de Belastingdienst in een persbericht van 3 december. Veel ondernemers,...