Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Avocado's aan boom

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

In de avocado-olie zitten onder meer anti-oxidanten, vitamine E, omega-vetzuren 3, 6, en 9 en onverzadigde vetten en is geschikt om mee te bakken. Voor het maken van de olie gebruikt Soilmates afgekeurde avocado’s: avocado’s die door supermarkten niet mooi genoeg worden bevonden om in de schappen te leggen. Door deze avocado’s te gebruiken, gaat Soilmates niet alleen voedselverspilling tegen, maar zorgen ze er ook voor dat de avocadoboeren deze voor supermarkten ongeschikte avocado’s kunnen verkopen. Volgens Soilmates gaat het om maar liefst 20 % van de avocado’s, die anders worden weggegooid.

Avocado-olie bevat minder verzadigde vetten dan kokosolie en heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hierdoor behoudt het op hogere temperaturen nog zijn voedingsstoffen

Soilmates haalt de meeste van zijn avocado’s uit Kenia, Spanje en Equador en heeft circa 60 avocado’s nodig om één liter olie te persen. Avocado’s vergen weliswaar veel water om te groeien, maar, zo stelt Soilmates, het gaat in dit geval om avocado’s die sowieso zijn verbouwd en anders waren weggegooid.

Soilmates verkoopt zijn olie in een eigen online webshop en via een aantal supermarktketens.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Time-Travelling Milkman en Peelon meest innovatieve food startups van 2022

Time-Travelling Milkman en Peelon meest innovatieve food startups van 2022

Tijdens de Brave New Food Startup Challenge namen tien finalisten het tegen elkaar op met hun innovatieve food toepassingen. Tijdens de finale pitchronde wonnen de Nederlandse startup Time-Travelling Milkman en het Amerikaanse Peelon respectievelijk de publieks- en juryprijs. Deze finale was het sluitstuk van de Startup Challenge die werd georganiseerd...

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5.7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. OneThird ontwikkelde een scanner om de rijpheid...

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.