De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

In de avocado-olie zitten onder meer anti-oxidanten, vitamine E, omega-vetzuren 3, 6, en 9 en onverzadigde vetten en is geschikt om mee te bakken. Voor het maken van de olie gebruikt Soilmates afgekeurde avocado’s: avocado’s die door supermarkten niet mooi genoeg worden bevonden om in de schappen te leggen. Door deze avocado’s te gebruiken, gaat Soilmates niet alleen voedselverspilling tegen, maar zorgen ze er ook voor dat de avocadoboeren deze voor supermarkten ongeschikte avocado’s kunnen verkopen. Volgens Soilmates gaat het om maar liefst 20 % van de avocado’s, die anders worden weggegooid.

Avocado-olie bevat minder verzadigde vetten dan kokosolie en heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hierdoor behoudt het op hogere temperaturen nog zijn voedingsstoffen

Soilmates haalt de meeste van zijn avocado’s uit Kenia, Spanje en Equador en heeft circa 60 avocado’s nodig om één liter olie te persen. Avocado’s vergen weliswaar veel water om te groeien, maar, zo stelt Soilmates, het gaat in dit geval om avocado’s die sowieso zijn verbouwd en anders waren weggegooid.

Soilmates verkoopt zijn olie in een eigen online webshop en via een aantal supermarktketens.

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?