Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Avocado's aan boom

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

In de avocado-olie zitten onder meer anti-oxidanten, vitamine E, omega-vetzuren 3, 6, en 9 en onverzadigde vetten en is geschikt om mee te bakken. Voor het maken van de olie gebruikt Soilmates afgekeurde avocado’s: avocado’s die door supermarkten niet mooi genoeg worden bevonden om in de schappen te leggen. Door deze avocado’s te gebruiken, gaat Soilmates niet alleen voedselverspilling tegen, maar zorgen ze er ook voor dat de avocadoboeren deze voor supermarkten ongeschikte avocado’s kunnen verkopen. Volgens Soilmates gaat het om maar liefst 20 % van de avocado’s, die anders worden weggegooid.

Avocado-olie bevat minder verzadigde vetten dan kokosolie en heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hierdoor behoudt het op hogere temperaturen nog zijn voedingsstoffen

Soilmates haalt de meeste van zijn avocado’s uit Kenia, Spanje en Equador en heeft circa 60 avocado’s nodig om één liter olie te persen. Avocado’s vergen weliswaar veel water om te groeien, maar, zo stelt Soilmates, het gaat in dit geval om avocado’s die sowieso zijn verbouwd en anders waren weggegooid.

Soilmates verkoopt zijn olie in een eigen online webshop en via een aantal supermarktketens.

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Campagne tegen zuivelverspilling

Campagne tegen zuivelverspilling

Met de publiekscampagne 'Kijk, ruik, proef en vouw' vraagt Zuivelpak aandacht voor de houdbaarheid van zuivel, in de hoop voedselverspilling tegen te gaan.

Avocado's van Colruyt krijgen 'dubbele schil'

Avocado's van Colruyt krijgen 'dubbele schil'

Beeld: Estúdio Bloom via Unsplash  Bij de Belgische supermarktketen Colruyt liggen vanaf nu avocado's in de schappen met een onzichtbaar, plantaardig beschermlaagje. De coating verlengt de houdbaarheid van de kwetsbare vrucht en moet voedselverspilling tegengaan. De technologie werd ontwikkeld door Apeel Sciences. De Amerikaanse...