Greenyard komt met transformatieplan en schrapt 422 banen

Greenyard truck

Vandaag publiceerde het noodlijdende Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard zijn transformatieplan. Met het schrappen van ruim vierhonderd banen en de verkoop van de conservendivisie hoopt het bedrijf uit de schulden te komen.

Bij de herstructurering staan 422 banen op de tocht, aldus de groente- en fruitleverancier. De meeste ontslagen zullen waarschijnlijk vallen in de divisie Fresh, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in België en Nederland zullen banen verdwijnen.

Niet-kernactiviteiten

Daarnaast gaat Greenyard zijn divisie Prepared verkopen. Deze divisie is verantwoordelijk voor geconserveerd fruit en groenten en heeft drie fabrieken (Bree en Rijkevorsel in België, en Velden in Nederland). Verder zal Greenyard doorgaan met het afstoten van niet-kernactiviteiten. Hieronder valt bijvoorbeeld de mogelijke verkoop van een fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije. CEO Marc Zwaaneveld hoopt met de verkoop van deze activiteiten 50 tot 75 miljoen euro op te halen.

Hoge schulden

Op dit moment is de schuld van Greenyard vijf tot zes keer hoger dan de bruto bedrijfswinst. Met de herstructurering wil Greenyard in drie jaar zijn schuld verlagen naar een schuldgraad van drie keer de brutowinst.

De problemen bij Greenyard ontstonden toen het bedrijf zich verplicht zag om hun prijzen voor supermarkten te verlagen. In januari werd crisismanager Marc Zwaaneveld aangenomen als Chief Transformation Officer, maar al snel maakte hij promotie naar CEO.

 

Lees ook
Nieuwe treinverbinding voor versproducten van Spanje naar Nederland

Nieuwe treinverbinding voor versproducten van Spanje naar Nederland

Vanaf deze week rijdt er een rechtstreekse trein tussen Spanje en Nederland om versproducten te vervoeren. Driemaal per week vervoert deze gekoelde trein groente en fruit tussen Valencia en Rotterdam.  Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa...

Greenyard versterkt handelsrelaties met afnemers

Greenyard versterkt handelsrelaties met afnemers

Groente- en fruitconcern Greenyard is bezig met een inhaalslag. Door nieuwe overeenkomsten worden de banden met verschillende afnemers versterkt. Dit moet de omzet laten groeien. Het Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard bracht vorige maand zijn transformatieplan naar buiten om uit de schulden te komen en zet nu stappen in de goede richting....

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Retailer Colruyt Group gaat zijn plastic zakjes voor groente en fruit voor eenmalig gebruik vervangen voor herbruikbare zakjes. Deze duurzame zakjes moeten door de klant worden aangekocht en kunnen tot wel 100 keer worden hergebruikt. De nieuwe doorzichtige AGF zakjes zijn gemaakt van 100% polyester en wegen slechts 37 gram per stuk. Bij het afrekenen...