Greenyard komt met transformatieplan en schrapt 422 banen

Greenyard truck

Vandaag publiceerde het noodlijdende Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard zijn transformatieplan. Met het schrappen van ruim vierhonderd banen en de verkoop van de conservendivisie hoopt het bedrijf uit de schulden te komen.

Bij de herstructurering staan 422 banen op de tocht, aldus de groente- en fruitleverancier. De meeste ontslagen zullen waarschijnlijk vallen in de divisie Fresh, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in België en Nederland zullen banen verdwijnen.

Niet-kernactiviteiten

Daarnaast gaat Greenyard zijn divisie Prepared verkopen. Deze divisie is verantwoordelijk voor geconserveerd fruit en groenten en heeft drie fabrieken (Bree en Rijkevorsel in België, en Velden in Nederland). Verder zal Greenyard doorgaan met het afstoten van niet-kernactiviteiten. Hieronder valt bijvoorbeeld de mogelijke verkoop van een fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije. CEO Marc Zwaaneveld hoopt met de verkoop van deze activiteiten 50 tot 75 miljoen euro op te halen.

Hoge schulden

Op dit moment is de schuld van Greenyard vijf tot zes keer hoger dan de bruto bedrijfswinst. Met de herstructurering wil Greenyard in drie jaar zijn schuld verlagen naar een schuldgraad van drie keer de brutowinst.

De problemen bij Greenyard ontstonden toen het bedrijf zich verplicht zag om hun prijzen voor supermarkten te verlagen. In januari werd crisismanager Marc Zwaaneveld aangenomen als Chief Transformation Officer, maar al snel maakte hij promotie naar CEO.

 

Lees ook
NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert een video met tips om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen.

Koppert Cress reorganiseert: locatie sluit en 19 banen weg

Koppert Cress reorganiseert: locatie sluit en 19 banen weg

Teeltbedrijf Koppert Cress ondergaat een invasieve reorganisatie. De productielocatie in Maasdijk is verkocht aan Frestia en 19 werknemers verliezen hun baan.

Greenyard schrapt verkoop conserventak

Greenyard schrapt verkoop conserventak

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard haalt zijn conservendivisie weer uit de etalage. Ook blaast het concern de aangekondigde kapitaalverhoging af. De reden? "We hebben veel herstelmaatregelen sneller dan verwacht kunnen doorvoeren," zegt co-CEO Marc Zwaaneveld in De Tijd.Greenyard kwam in 2018 in de problemen door een listeria-schandaal in...