Greenyard komt met transformatieplan en schrapt 422 banen

Greenyard truck

Vandaag publiceerde het noodlijdende Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard zijn transformatieplan. Met het schrappen van ruim vierhonderd banen en de verkoop van de conservendivisie hoopt het bedrijf uit de schulden te komen.

Bij de herstructurering staan 422 banen op de tocht, aldus de groente- en fruitleverancier. De meeste ontslagen zullen waarschijnlijk vallen in de divisie Fresh, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in België en Nederland zullen banen verdwijnen.

Niet-kernactiviteiten

Daarnaast gaat Greenyard zijn divisie Prepared verkopen. Deze divisie is verantwoordelijk voor geconserveerd fruit en groenten en heeft drie fabrieken (Bree en Rijkevorsel in België, en Velden in Nederland). Verder zal Greenyard doorgaan met het afstoten van niet-kernactiviteiten. Hieronder valt bijvoorbeeld de mogelijke verkoop van een fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije. CEO Marc Zwaaneveld hoopt met de verkoop van deze activiteiten 50 tot 75 miljoen euro op te halen.

Hoge schulden

Op dit moment is de schuld van Greenyard vijf tot zes keer hoger dan de bruto bedrijfswinst. Met de herstructurering wil Greenyard in drie jaar zijn schuld verlagen naar een schuldgraad van drie keer de brutowinst.

De problemen bij Greenyard ontstonden toen het bedrijf zich verplicht zag om hun prijzen voor supermarkten te verlagen. In januari werd crisismanager Marc Zwaaneveld aangenomen als Chief Transformation Officer, maar al snel maakte hij promotie naar CEO.

 

Lees ook
Lagere omzet en winst voor “getransformeerd” FrieslandCampina

Lagere omzet en winst voor “getransformeerd” FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft in het jaar 2018 een omzet gedraaid van 11,6 miljard euro. Dat is 4,1% minder dan in het jaar 2017. Ook de winst was afgelopen jaar lager dan een jaar eerder. Door lagere opbrengsten van basiszuivel, stijgende concurrentie in kindervoeding in Azië en incidentele lasten bedroeg de winst 203 miljoen euro. Ondanks de dalende...

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen. Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur....

Gedeelde CEO-functie bij groente- en fruitconcern Greenyard

Gedeelde CEO-functie bij groente- en fruitconcern Greenyard

Half januari werd crisismanager Marc Zwaaneveld benoemd tot Chief Transformation Officer, en sinds afgelopen dinsdag mag hij een functie toevoegen aan zijn profiel. Hij is namelijk benoemd tot co-CEO. Nu staat hij samen met Hein Deprez aan het roer. Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft het moeilijk. Door een concurrentiestrijd,...