HAS toont zich creatief bolwerk

DEN BOSCH - De vierdejaarsstudenten Food, Design & Innovation hadden zich uitgeleefd voor de presentaties tijdens de Food Design Experience, dinsdag in Den Bosch. De gepresenteerde producten en concepten waren zeer divers.

Van een tafelkleed dat als een servet wordt gedragen door de disgenoten en wijn met wei tot pindakaas van zonnebloempitten en een smaakmaker voor in het ziekenhuis.

Thema  van de vijfde editie van de Food Design Experience was Foodmanship. Daarmee wordt de powermix, de X-factor in de foodsector bedoeld, legde Antien Zuidberg van de HAS uit “Het powerrecept bestaat uit creativiteit, food knowhow en ondernemerschap.”

Eefs bollen

Studente Eefke van Pelt presenteerde Eefs bollen (foto 4), kleine oliebollen met bijzondere smaken die als hapje genuttigd kunnen worden. Zo waren daar onder meer bollen met sinaasappel, kaneel en een vleugje van de vruchtenlikeur Mandarine Napoléon, en oliebollen met kerrie gevuld met scampi’s.

Marleen Rijke (links op foto 3 terwijl ze de catwalk opstapt) presenteerde Pitz Pasta, een variant op pindakaas op basis van zonnebloempitten. “Geschikt voor iedereen”, aldus Rijke. Ik heb op internetfora voor mensen met voedselallergieën een enquête gedaan en daar kwam uit dat ze eens graag pindakaas zouden willen eten. Zonnebloempitten blijken een geschikt ingrediënt. Als je ze roostert, krijgen ze een notige smaak en als je ze maalt, krijgen ze een pindasmaak.” Pitz Pasta bestaat voor 93 procent uit zonnebloempitten en verder uit zonnebloemolie en een beetje zout.

Vief

Ralpf Geerts speelt met Vief (foto 1) eveneens in op de behoefte aan allergeenvrije producten. Vief is glutenvrij, lactosevrij, bevat geen noten en past binnen een natriumarm dieet. Geerts noemt Vief een gezonde smaakmaker voor mensen in ziekenhuizen en zorgcentra. Ze kunnen zelf hun maaltijd op smaak brengen op een gezondere manier dan met veel zout. Vief bestaat uit gevriesdroogde groenten en kruiden in twee smaken. De frisse smaakmaker bevat ui, citroen, bieslook en om het krokant te maken rijstbloem. De ui is eerst gebakken. “De textuur is namelijk van groot belang voor de sensorische eigenschappen”, legt Geerts uit. De rijke smaakmaker is umami en bevat paddestoelen, tomaat en paprika.

Stephanie Derks presenteerde een concept waarbij het tafellaken door vier personen als een slab om de nek wordt gedragen (foto 2) en staand wordt gegeten van een schaal. De tafelgenoten zijn dus met elkaar verbonden en delen de maaltijd.

Kim van Velzen (foto 5), ging in op social media, Erik op ten Berg (foto 6) leerde de bezoekers aan de hand van zes verschillende hoofddeksels om creatief te denken. De Food Design Experience trok veel belangstelling (foto 7).

 

Een verslag van de Food Design Experience is te lezen in EVMI 2

Lees ook:

 

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren