'Houd bij recall de regie in handen'

UTRECHT - Voedingsmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze bij voedselincidenten zelf aan het stuur blijven. Als ze niet tijdig en adequaat handelen, neemt de NVWA de regie over. Dat kan ervoor zorgen dat (meer) reputatieschade ontstaat.

Dat adviseerde Peter van den Broek, advocaat bij Kennedy van der Laan en onder meer betrokken bij aansprakelijkheidskwesties, op het symposium Product recall in de foodsector, dinsdag 17 juni in Utrecht.

Van den Broek constateert dat er 2 soorten bedrijven zijn: de ondernemingen die bij een incident hun verantwoordelijkheid nemen en de bedrijven die dat niet doen en daarmee duidelijk maken dat ze hun klanten en de consument eigenlijk niet zo belangrijk vinden.

De NVWA heeft als beleid 'zacht waar het kan en hard waar het moet', legde Van den Broek uit. Als een bedrijf de zaken niet op orde heeft, neemt de NVWA bij een voedselincident het roer over. "De NVWA schuwt daarbij de media niet, ook omdat zij zelf bekritiseerd is omdat ze er niet bovenop zaten." Hij noemt die ontwikkeling "eng".

Een voorbeeld van een bedrijf waar de NVWA ingreep is Van Hattem. Toen het vleesbedrijf de tracering niet op orde bleek te hebben, moest het bedrijf veel meer terughalen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Meldwijzer

Van den Broek ging verder in op de meldplicht van voedselincidenten en de verschillen tussen schadelijke levensmiddelen en ongeschikte levensmiddelen. In het eerste geval moet altijd melding gedaan worden bij de NVWA, ook als het voedingsmiddel nog in eigen beheer is. Bij ongeschikte levensmiddelen is dat afhankelijk van de vraag wie in de keten het product in beheer heeft, wie de eerst verantwoordelijke in de keten in Nederland is en of het een private label product is.

De NVWA heeft 15 mei 2014 een nieuwe versie gepubliceerd van de Meldwijzer onveilige levensmiddelen, een beslisboom die duidelijk maakt wanneer een incident gemeld moet worden en wanneer niet.

Het is niet altijd duidelijk of er meldingsplicht is, te meer omdat vroegtijdig gemeld moet worden, terwijl dan vaak nog niet alle feiten bekend zijn. Van den Broek pleit ervoor de NVWA om advies te vragen en om er externe voedselveiligheidsdeskundigen bij te halen.

Om de schade bij een voedselincident te beperken ziet hij verder een grote rol weggelegd voor een goede communicatie.

Een artikel over het symposium is te lezen in EVMI 5, van 5 augustus 2014.

Inhoud en e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s).

Lees ook:

AH gaat discussie aan om voedselvertrouwen te vergroten (16 juni 2014)

Britse baby’s ziek door ziekenhuisvoeding (6 juni 2014) 

Recall instant noodles (31 maart 2014)

       
Lees ook

Mogelijk Listeria in vleesproducten Deen

De Duitse biefstuk, Tartaar (XL) en diverse soorten Filet Americain van Deen Supermarkten zijn mogelijk besmet met listeria, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Consumptie kan maag- en darmklachten opleveren en schadelijk zijn voor de gezondheid. De voedselwaakhond stuurt daarom een veiligheidswaarschuwing uit. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen het meeste risico om ziek te worden. Wie deze rundvleesproducten van Deen in huis heeft kan die het beste terugbrengen naar de winkel. Gemalen vlees is kwetsbaarder...

Mogelijk Listeria bacterie in Klooster palingfilet

Mogelijk Listeria bacterie in Klooster palingfilet

Nettorama en Vishandel Klooster BV roepen uit voorzorg Klooster palingfilet 50 gram met houdbaarheidsdatum 01-06-2018 en code 1814402 terug. In het product zit mogelijk de Listeria bacterie. Consumptie kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Listeria bacterie Listeria bacteriën komen overal in de natuur voor. Eén soort, Listeria monocytogenes kan...

Lessen trekken uit de fipronilaffaire

Lessen trekken uit de fipronilaffaire

Een beter voedselvertrouwen en een betere voedselveiligheid zijn op een nieuwe manier te organiseren. Dat was de conclusie van het snelcongres naar aanleiding van de fipronilaffaire dat Foodlog gisteren organiseerde in stadion Galgenwaard in Utrecht. Door Bianca van der Ha - Foodlog In de algemene inleiding stelde de Leuvense hoogleraar toxicologie Jan...