'Houd bij recall de regie in handen'

UTRECHT - Voedingsmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze bij voedselincidenten zelf aan het stuur blijven. Als ze niet tijdig en adequaat handelen, neemt de NVWA de regie over. Dat kan ervoor zorgen dat (meer) reputatieschade ontstaat.

Dat adviseerde Peter van den Broek, advocaat bij Kennedy van der Laan en onder meer betrokken bij aansprakelijkheidskwesties, op het symposium Product recall in de foodsector, dinsdag 17 juni in Utrecht.

Van den Broek constateert dat er 2 soorten bedrijven zijn: de ondernemingen die bij een incident hun verantwoordelijkheid nemen en de bedrijven die dat niet doen en daarmee duidelijk maken dat ze hun klanten en de consument eigenlijk niet zo belangrijk vinden.

De NVWA heeft als beleid 'zacht waar het kan en hard waar het moet', legde Van den Broek uit. Als een bedrijf de zaken niet op orde heeft, neemt de NVWA bij een voedselincident het roer over. "De NVWA schuwt daarbij de media niet, ook omdat zij zelf bekritiseerd is omdat ze er niet bovenop zaten." Hij noemt die ontwikkeling "eng".

Een voorbeeld van een bedrijf waar de NVWA ingreep is Van Hattem. Toen het vleesbedrijf de tracering niet op orde bleek te hebben, moest het bedrijf veel meer terughalen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Meldwijzer

Van den Broek ging verder in op de meldplicht van voedselincidenten en de verschillen tussen schadelijke levensmiddelen en ongeschikte levensmiddelen. In het eerste geval moet altijd melding gedaan worden bij de NVWA, ook als het voedingsmiddel nog in eigen beheer is. Bij ongeschikte levensmiddelen is dat afhankelijk van de vraag wie in de keten het product in beheer heeft, wie de eerst verantwoordelijke in de keten in Nederland is en of het een private label product is.

De NVWA heeft 15 mei 2014 een nieuwe versie gepubliceerd van de Meldwijzer onveilige levensmiddelen, een beslisboom die duidelijk maakt wanneer een incident gemeld moet worden en wanneer niet.

Het is niet altijd duidelijk of er meldingsplicht is, te meer omdat vroegtijdig gemeld moet worden, terwijl dan vaak nog niet alle feiten bekend zijn. Van den Broek pleit ervoor de NVWA om advies te vragen en om er externe voedselveiligheidsdeskundigen bij te halen.

Om de schade bij een voedselincident te beperken ziet hij verder een grote rol weggelegd voor een goede communicatie.

Een artikel over het symposium is te lezen in EVMI 5, van 5 augustus 2014.

Inhoud en e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s).

Lees ook:

AH gaat discussie aan om voedselvertrouwen te vergroten (16 juni 2014)

Britse baby’s ziek door ziekenhuisvoeding (6 juni 2014) 

Recall instant noodles (31 maart 2014)

       
Lees ook

‘Aanjager nodig tegen sluimerende fipronil-brandjes’

Hoe kon de fipronilcrisis ontstaan? Loeren nog meer van dit soort risico's onder de oppervlakte van het Nederlandse food-agricomplex? Hoe zitten ze precies in elkaar? En als we de structuur begrijpen: hoe zijn ze dan te voorkomen? Door Bianca van der Ha - Foodlog Die vragen beantwoorden we in de nieuwe editie van de cursus Food Interaction. Aan de hand van een analytisch grid leren de deelnemers kijken naar de wereld waarin ze opereren. Daarmee kunnen ze bepalen welke krachten mogelijk op een onderwerp zullen inwerken op het moment dat het de aandacht van pers, politiek en publiek krijgt. De tweede...

Recall gerookte snijworst Jumbo

Jumbo roept consumenten op het merkloze product Gesneden snijworst gerookt met een THT datum van 29-4-2017 en 30-4-2017 niet te consumeren en terug te brengen naar de winkel. Bij een routinematige controle kwam naar voren dat de snijworst mogelijk is besmet met de listeria bacterie. Wanneer deze bacterie bovenmatig aanwezig is, kan het consumeren van dit product een gevaar vormen voor de gezondheid. Met name bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Het terugroepen gebeurt in samenspraak met leverancier Alfok B.V. en de NVWA. Gesneden snijworst gerookt De veiligheidswaarschuwing...

Recall Hoogvliet biefstuk en tartaar

Hoogvliet roept uit voorzorg Duitse biefstuk en rundertartaar terug. Tijdens een controle is in enkele verpakkingen listeria aangetroffen. Met het oog op de veiligheid van de klanten is daarom besloten deze producten uit de schappen van de slagerijafdelingen te halen. Het gaat om producten die zijn geproduceerd in de Hoogvliet slagerij, met EG-nummer 800. Het betreft uitsluitend verpakkingen met de volgende houdbaarheidsdata: Duitse biefstuk: 14-2-2017, 15-2-2017 en 16-2-2017 Rundertartaar: 11-2-2017, 12-2-2017, 13-2-2017 en 14-2-2017 Consumenten die de Duitse biefstuk of rundertartaar gekocht...