IJslolly vermindert dorstgevoel bij vochtbeperking

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft speciale ijslolly’s voor mensen die niet te veel vocht mogen binnenkrijgen. IJslolly Frodio, die verpleegkundigen van de afdeling nefrologie en cardiologie hebben ontwikkeld, vermindert het dorstgevoel.

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, kunnen niet veel vocht verwerken. Bij hartfalen wordt de inname van vocht beperkt om het hart minder zwaar te belasten. Patënten met nierfalen krijgen minder vocht, omdat de nieren minder vocht kunnen uitscheiden.

Zo mogen patiënten dagelijks maar maximaal 1000 ml binnenkrijgen. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig vol te houden, omdat de patiënten vaak een dorstgevoel hebben.

Speekselproductie

De in eigen huis ontwikkelde ijslolly bevat slecht 10 ml water en heeft de smaken mint, citroen en framboos. Daardoor kunnen patiënten de lolly als tussendoortje nemen, zonder dat zij veel vocht binnenkrijgen. Bijkomend voordeel is dat het ook zorgt voor speekselproductie en dus helpt tegen een nare droge mond.

Patiënten in Ede geven aan dat een vochtbeperking met de lolly’s makkelijker is vol te houden, omdat zij het dorstgevoel verlichten.

De Frodio is volgens het ziekenhuis tevens een goede aanvulling voor oudere patiënten bij wie het dorstgevoel vaak minder aanwezig of zelf afwezig is. Zo zorgen ze, zeker bij warm weer, voor een goede vochtaanvulling.

Lees ook:

 
Lees ook
Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.