Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht De voedsel bv_Kadir van Lohuizen

Foto: Kadir van Lohuizen/VPRO

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

In de aflevering “De voedsel BV” neemt Van Lohuizen de kijker mee langs de productie en distributie van onder andere uien, kaas en varkensvlees. Daarvoor gaat hij op bezoek bij bedrijven zoals FrieslandCampina in Leeuwarden en Vion in Boxtel. Ook kijkt hij mee met de NVWA, die op de vrachtterminal van Schiphol de invoer van vlees, vis en andere voedingsmiddelen uit het buitenland controleert.

Bert Urlings van Vion laat zien waar op de wereld alle verschillende onderdelen van de varkens terecht komen. “Er is geen markt voor varkensvlees. Er is een markt voor spareribs, er is een markt voor buiken, er is een markt voor hammen. En die bewegen zich overal anders.”

Reststromen

Van Lohuizen gaat ook langs bij Nijsen in Limburg, waar reststromen worden verzameld en verwerkt tot kippen- en varkensvoer. “Ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden”, zegt Van Lohuizen bij het zien van de hoeveelheid afgekeurd voedsel wat bij Nijsen terecht komt. “In elk geval belandt het niet in de verbrandingsoven. Maar het is ook wel schokkend wat we allemaal niet wensen te eten omdat het niet aan het schoonheidsideaal voldoet.”

Boerderij van de toekomst

Eelco Ockers, CEO van PlantLab, leidt Van Lohuizen rond bij PlantLab in Amsterdam, de grootste indoorfarm van Europa. Bij PlantLab kunnen ze elke zestien dagen oogsten. Ze gebruiken geen pesticiden, weinig land en 95% minder water. In de toekomst verwacht PlantLab genoeg verse groente te kunnen produceren voor de helft van de inwoners van Amsterdam.

De voedsel BV is hier te bekijken.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Indonesië verbiedt export palmolie om tekort tegen te gaan

Indonesië verbiedt export palmolie om tekort tegen te gaan

Indonesië gaat de export van palmolie en afgeleide producten verbieden om binnenlandse tekorten te voorkomen en de stijgende prijzen te dempen. Dat heeft president Joko Widodo bekendgemaakt. Het exportverbod gaat donderdag 28 april in en geldt voor onbepaalde tijd.

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was een goed jaar voor de Ierse voedingsmiddelenexport. Ondanks de coronapandemie en de beperkingen door Brexit steeg de export afgelopen jaar naar een recordbedrag van 13,5 miljard euro. Ierland exporteerde dagelijks bijna 37 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar klanten in meer dan 180 landen.

Espera organiseert een live ronde tafel discussie

Espera organiseert een live ronde tafel discussie

Op 19 januari organiseert Espera een ronde tafel discussie. Deze wordt live uitgezonden vanuit Studio 47 in Duisburg, Duitsland. Espera is een fabrikant van geavanceerde weeg-, uitprijs- en etiketteersystemen. De machines van Espera worden gebruikt in de foodindustrie bij industriële verpakkers van verse levensmiddelen zoals vlees, kip, vis, kaas, maaltijden,...