KIDV presenteert resultaten onderzoeksprogramma Design for Circularity

kidv

Donderdag 17 januari presenteerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) samen met het Top Institute Food and Nutrition (TIFN) de resultaten van een ambitieus vierjarig onderzoeksprogramma. Het doel: antwoorden vinden op een breed scala aan kwesties en vragen in de verpakkingsketen op het gebied van duurzaamheid.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met TNO en de universiteiten van Wageningen, Twente en Groningen, gaat in op alle thema’s die met verduurzaming van verpakkingen te maken hebben. Zo is gekeken naar de effecten van product-verpakkingscombinaties, consumentengedrag, grondstof uit gerecycled materiaal en businessmodellen in de keten.

Conclusies

De algemene conclusies laten zich raden: er zijn geen simpele antwoorden voor complexe kwesties, die altijd een interdisciplinaire aanpak vereisen. Er wordt dan ook gepleit voor betere samenwerking in alle opzichten, zowel binnen bedrijven als door de hele keten. Een van de stokpaardjes van de avond was het pleidooi voor een ‘Sustainability Guardian’ op het gebied van verpakkingen in ieder bedrijf. Niet iemand die grootse campagnes uitvoert die mooi klinken in de media (over x-jaar y procent minder verpakkingsmateriaal) maar iemand die op het niveau van productontwikkeling het proces mag aansturen met oog op duurzaamheid. Vaak liggen de prioriteiten binnen een bedrijf elders, zo blijkt nog eens wanneer iemand uit de zaal haar ervaringen als duurzaamheidsmanager deelt: "ik wacht al een half jaar op testruimte op de lijn."

Rekenmodellen

De meer tastbare waarde van het onderzoek zit hem in de resultaten van de deelonderwerpen, die hier en daar concrete hulpmiddelen opleveren voor het bedrijfsleven. Onderzoekers die het vraagstuk van migratie van minerale oliën in verpakkingen onderzochten, kwamen bijvoorbeeld met een helder overzicht van de status en potentiële waarde van alle technologieën die dit probleem aan kunnen pakken. Een ander voorbeeld: Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelde een aantal rekenmodellen waarmee de effecten van beleid op het gebied van inzamelen en recyclen van afval beter kunnen worden berekend.

De resultaten van alle deelonderzoeken zijn te lezen op de website van het KIDV.

Lees ook
Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Vers van de pers | Circulaire sinaasappelschillen

Vers van de pers | Circulaire sinaasappelschillen

Pers je een verse jus in de supermarkt en gooi je bij je volgende bezoek een feeststol in je winkelmandje, dan bestaat de kans dat de sinaasappelschillen van het sapje uiteindelijk in die stol zijn beland.  Hoe dan? Sinds kort werkt orangeadeproducent Royal Steensma samen met sinaasappelschillenstart-up PeelPioneers. Dat scheelt jaarlijks 1 miljoen...

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.