Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Novatura pinot noir_Marqt

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van de biologische wijngaard de Colonjes. Voor deze biologische wijn is een natuurlijke sulfietvervanger gebruikt, het plantenextract Estaan.

Sulfiet is een allergeen dat wordt gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel. Wijnmakers voegen het toe omdat het de wijn beschermt tegen oxidatie, het voorkomt groei van bacteriën en schimmels en het stopt de vergisting. Wijn krijgt hierdoor een stabiele smaak en is voor veel wijnmakers een belangrijk element.

Rob ten Herkel en Ton Kléberg, vrienden en wijnliefhebbers, werkten vier jaar aan een plantaardig alternatief voor sulfiet. Samen met universiteiten en wetenschappers ontwikkelden ze ‘Estaan’: een extract uit planten, en geschikt voor toepassing in wijn.

Biologische wijngaard de Colonjes uit Groesbeek kreeg van de Nederlandse overheid een vergunning om dit plantaardige alternatief voor sulfiet te gebruiken. De wijnmakers maakten er de Novatura mee. Het is een pittige pinot noir met tonen van rijpe wilde kersen en bramen met een vleugje hout en vanille. Er zijn 4000 flessen Novatura gebotteld.

 

Lees ook
Cargill investeert in start-up Bflike

Cargill investeert in start-up Bflike

Start-up Bflike, ontwikkelaar van technologieën die resulteren in plantaardige vlees- en visproducten die zo veel mogelijk lijken op hun dierlijke tegenhangers, vindt in Cargill een nieuwe investeringspartner.

Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...