Journalist start innovatief voedselplatform

EVMI_Maurice van der Spek

Journalist Maurice van der Spek heeft bijna €9.000 aan donaties opgehaald om een innovatief online journalistiek platform te starten. Met dit platform wil Van der Spek een interactieve zoektocht over de Europese voedselindustrie op zetten. Aan de hand van interviews met ‘industry insiders’ wil Van der Spek meer te weten komen over de impact van ons eten op mens en milieu in de voedselketen. Op het online platform deelt hij zijn bevindingen in de vorm van Engelstalige artikelen en vlogs.

Van der Spek: “Ik heb heel veel vragen over het eten dat ik koop. Als consument én als journalist wil ik daarom te weten komen of mijn geld bijdraagt aan een eerlijke behandeling van mens en milieu in de productieketen. Het idee ontstond toen ik een poosje geleden moest kiezen

tussen gewone champignons voor €0.79, en biologische champignons voor €1.79. Waarom zo’n gigantisch prijsverschil? En als ik die extra euro betaal, draag ik dan écht bij aan een betere wereld? Ik wil echte antwoorden, en door die antwoorden online te delen wil ik consumenten helpen betere etenswaren te gaan kopen.”

Campagne

Met een crowdfundcampagne wil Van der Spek in 2018 €60.000 ophalen. Van der Spek: “Om met het platform te kunnen starten had ik voor mezelf €10.000 als eerste doel gesteld. Het vertrouwen dat ik kreeg van een kleine groep donateurs is een ontzettende bemoediging. Nu dat de kop eraf is wil ik zorgen dat ik ook op de lange termijn verschil kan maken. In 2018 hoop ik in totaal €60.000 op te halen om zo het bouwen van de website, een klein team, reiskosten en promotie van het initiatief te kunnen financieren.”

Lees ook
Consument gaat meer betalen voor voeding

Consument gaat meer betalen voor voeding

Naast de hoge prijzen voor energie en grondstoffen exploderen nu ook de opslagkosten voor voeding. Het gevolg is volgens Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking, dat de consument nog meer betalen voor voeding. Hieronder legt hij uit hoe het zit.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.