Meer kwik in vis door klimaatverandering en overbevissing

kwik_vis_pxhere

De opwarming van de aarde heeft invloed op het kwikgehalte in vis. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het vakblad Nature. Ook overbevissing speelt hierbij een rol. “We begrepen tot nu toe nog niet goed waarom de niveaus van methylkwik zo hoog waren in grote vissen,” vertelt onderzoeksleider Amina Schartup.

Voor het onderzoek verzamelden en analyseerden de onderzoekers dertig jaar lang data over de Golf van Maine. Hierbij concentreerden ze zich met name op roofvissen zoals kabeljauw, blauwvintonijn en doornhaai. In de periode 1970-2000 nam de hoeveelheid kwik in kabeljauw met 6 tot 20 procent toe. Bij de doornhaai nam deze juist af, in 2000 was het gehalte 33 tot 61 procent minder.

Volgens de onderzoekers is de oorzaak van dit verschil het eetpatroon van de vissen. Door overbevissing nam het haringbestand in de jaren '70 af. De kabeljauw at daarom in die periode meer kleinere vissoorten die minder kwik bevatten. De doornhaai stapte over naar inktvis, die juist meer kwik bevatten. Met het herstel van het haringbestand, begonnen beide vissen weer haring te eten. Daardoor kreeg de kabeljauw meer kwik binnen en de doornhaai juist minder.

Een andere factor bij de toename van het kwikgehalte is de opwarming van de aarde. Door het warmere oceaan water verbruiken de roofvissen meer energie om het zwemmen. Hierdoor gaan de vissen meer eten. Volgens de onderzoekers steeg het kwikgehalte in de blauwvintonijn tussen 2012 en 2017 met 3,5 procent per jaar.

De onderzoekers beperkten zich bij deze studie tot een aantal vissoorten op één locatie. "We verwachten echter dat opwarming en overbevissing ook een impact hebben op andere vissoorten", zegt onderzoeker Elsie Sunderland van Harvard University. Minder kwik in vissen zou goed zijn. "Om ecosystemen en de menselijke gezondheid te beschermen, moeten we zowel de uitstoot van kwik als broeikasgassen beter reguleren", aldus Sunderland.

Lees ook
Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.

Kabinet investeert €42 miljoen in virtueel instituut voor duurzame landbouw

Kabinet investeert €42 miljoen in virtueel instituut voor duurzame landbouw

De Nederlandse overheid investeert de komende tien jaar 42 miljoen euro in CROP-XR, een nieuw, virtueel instituut gericht op de ontwikkeling van landbouwgewassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering en minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. Het kabinet investeert in CROP-XR vanuit het Nationaal Groeifonds.

Fish Tales benoemt Tjebbe Onnes als nieuwe directeur

Fish Tales benoemt Tjebbe Onnes als nieuwe directeur

Tjebbe Onnes is per 1 april aangetreden als General Manager bij Fish Tales, de Amsterdamse scale-up voor duurzame vis. Onnes is afkomstig van Albert Heijn waar hij 12 jaar werkte in commerciële rollen en de laatste jaren als Director Promotions. Bij Fish Tales treedt hij toe tot het management dat momenteel bestaat uit founder, seafoodchef en visexpert...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren