Meer suiker winnen in proeffabriek

WAGENINGEN - Wageningen UR wil met FrieslandCampina en IPSS Engineering een proeffabriek starten. Hier moet een nieuw ontwikkeld proces getest worden voor de kristallisatie van verschillende suikers, om met minder stappen meer product te winnen.

Het nieuwe proces is toepasbaar op allerlei grondstofstromen, zelfs op stromen met veel verontreinigingen.

Wageningen UR onderzoekt het proces voor nieuwe toepassingen in het project ‘BIC-ON Kristallisatie’. Bekeken wordt ook waaraan de toekomstige proeffabriek voor suikers moet voldoen om het toepasbaar te maken voor verschillende industrieën.

Vaak mix aan suikers

Verschillende grondstof- en reststromen bevatten suikers, zoals sucrose in sap van suikerbieten, lactose in zuivelgrondstoffen, en, meer exotisch, suiker in de suikerpalm.

Vaak bestaan deze stromen uit een mix van componenten, waardoor veel bewerkingen nodig om te komen tot een zuiver product. Dit maakt dat de processen duur zijn en relatief veel energie vragen.

Anti-oplosmiddel

In het door Wageningen UR ontwikkelde proces voor suikerstromen wordt een anti-oplosmiddel aan de waterige massa toegevoegd waardoor suikers minder oplosbaar worden.

Vervolgens wordt het watervolume verkleind door het water weg te vangen. Als resultaat worden de suikers onoplosbaar en kristalliseren ze.

Minder bewerkingsstappen

In het nieuwe proces kunnen energie-intensieve bewerkingsstappen zoals carbonatie voor suikerwinning uit suikerbieten en suikerriet achterwege blijven. De warmte wordt efficiënt hergebruikt met zeolieten.

Het proces is uit te breiden om zelfs op kleine schaal de reststroom uit de productie van suikers direct te gebruiken voor productie van bioethanol en biogas.

Door het proces goedkoper en op kleine schaal uit te voeren kunnen mineralen en water direct gerecycled worden, wat weer een besparing oplevert in logistieke en proceskosten, en in energieverbruik en CO2-uitstoot.

Proeffabriek

Binnen een kort project (dat tot medio 2014 loopt) wordt samen met IPSS Engineering uit Ede een proeffabriek gestart.

IPSS Engineering doet een haalbaarheidsstudie naar zaken als het proces (sturing, vorm, volume en kosten), mogelijke veiligheidsrisico’s en energie-efficiëntie van de proeffabriek.

Samen met FrieslandCampina onderzoekt Wageningen UR daarnaast mogelijke grondstoffen op kristallisatie van suikers voor nieuwe toepassingen van de technologie.

Investering nodig

De proeffabriek vraagt om een investering van 500.000 euro. Wageningen UR werft nu onder industriële partijen om te vragen of ze interesse hebben om te investeren.

Als de proeffabriek er daadwerkelijk komt, zal deze in ieder geval gebruikt worden voor de productie van sucrose uit suikerbieten en voor verschillende grondstofstromen van vruchtensappen.

Het project is opgezet met subsidie van de provincie Gelderland.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.