Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Melk_CatsComing_Pexels

Beeld: Cats Coming via Pexels

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.  

Mensen kunnen vetten ruiken via retronasale reuk. Bij dit mechanisme neem je geurstoffen waar die tijdens het kauwen vrijkomen en via de mond in de neus belanden. Onderzoekers van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University en Research (WUR) gebruikten dit mechanisme door kleine, afgesloten containers te vullen met verschillende soorten melk. De 66 deelnemers van het onderzoek ademden via de mond in door een rietje dat in de container stak, met de neus dichtgeknepen. Daarna ademden ze weer uit door de neus. 

Het lukte de proefpersonen om vette melk te onderscheiden van vetarme melk, mits de vetpercentages ver genoeg uit elkaar lagen. Hoe ze dat verschil wisten, konden ze moeilijk verwoorden. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het vetgehalte in de melk geen effect had op de geurintensiteit of romigheid van de melk. De deelnemers gaven overigens aan dat ze de vetrijke melk lekkerder vonden dan melk met een lager vetpercentage. Energie- en vetrijke voeding zijn nuttig om te overleven. Daarom kiezen mensen sneller voor zulke producten, aldus Matjaz Pirc, eerste auteur van de publicatie in Food Quality and Preference.  

Welke stofjes er precies voor zorgen dat iets aantrekkelijk ruikt, zoals de vette melk, moet nog worden onderzocht. Daarom gaan voedingswetenschappers in een vervolgstudie bestuderen hoe de hersenen precies reageren op de geur van vet. Als men weet welke stofjes die reacties veroorzaken, kunnen producenten deze toevoegen aan vetvrije producten. Op deze manier kan een vetvrij product mogelijk even aantrekkelijk worden gemaakt als een vet- en calorierijk product. 

Klik hier voor de publicatie van het onderzoek. 

Thema's
Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.