Milieu Centraal geeft tips voor Nederland Circulair

EVMI_Circulaire Economie_Milieu Centraal

De beschikbare hoeveelheid grondstoffen neemt af, terwijl de vraag blijft stijgen. Daarom moeten we zuiniger omgaan met grondstoffen, producten langer gebruiken en onze milieudruk verminderen: een circulaire economie. In 2050 wil Nederland zo ver zijn. Daarvoor stelde het Kabinet vijf Transitieagenda’s Circulaire Economie op met daarin de noodzakelijke doelen, activiteiten en maatregelen. Milieu Centraal geeft nu al tips en concrete adviezen voor wie vandaag al wil beginnen.

Circulaire economie

Grondstoffen worden voor alles wat we doen gebruikt: voor ons voedsel, vervoer, kleding, apparaten enzovoorts. In een circulaire economie hebben we zo min mogelijk afval, produceren we minder nieuwe goederen omdat we onze spullen beter en efficiënter gebruiken (zoals door te delen in plaats van te kopen), hergebruiken we (delen van) producten en is afval de grondstof voor nieuwe producten.

Afval is grondstof

Nederlanders scheiden 55 procent van hun huishoudelijke afval. Dit is een verbeteren ten opzichte van 2000. Toen deed 44 procent van de Nederlanders dat. Het doel is om in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval te recyclen. Volgens Milieu Centraal is dit ambitieuze doel haalbaar, want ruim 80 procent kan gescheiden worden.

Het voorkomen van afval vindt de organisatie nog beter. Nederlanders hebben gemiddeld 488 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Dat kan volgens Milieu Centraal flink omlaag, door bijvoorbeeld minder voedsel te verspillen en geen wegwerpplastics te kopen. Een andere optie is om spullen, zoals gereedschap of een tent, te delen. En met een nee-nee of nee-ja sticker bespaar je zo'n 1.800 folders per brievenbus per jaar.

Facts en figures

In een factsheet geeft Milieu Centraal per transitieagenda een korte toelichting en feiten en cijfers over twee concrete tips die mensen makkelijk kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Een infographic illustreert het totale verhaal. Deze geeft tips in elke fase van de circulaire economie: kopen, gebruiken en weggooien.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

Frankrijk neemt maatregelen tegen stijging voedselprijzen, de toekomst van algen in voeding en Louise Fresco over het stikstofprobleem. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Food Technology: Circulaire ingrediënten, hoe doen we dat?

Food Technology: Circulaire ingrediënten, hoe doen we dat?

Om beter om te gaan met de aarde, moeten we ook anders omgaan met reststromen die vrijkomen in de voedselproductie. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Daarover vertelt Harold Bink van PeelPioneers tijdens foodvakbeurs Food Technology.

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.