Mobiele onderzoeksfaciliteit maakt grip op kwaliteit altijd en overal mogelijk

COOL_Research on the move

De container COOL – Research on the Move is uniek in de wereld. Van buiten een zeecontainer, en van binnen een hightech onderzoeksruimte, uitgerust met klimaatkamers en moderne meet- en regelapparatuur. Wageningen Food & Biobased Research en Fotein BV ontwikkelden deze mobiele onderzoeksfaciliteit om onderzoek naar kwaliteit en bewaring van versproducten overal ter wereld mogelijk te maken. Bedrijven en overheden in opkomende landen kunnen hiermee voedselverliezen terugdringen en exportkansen benutten.

Houdbaarheid versproducten

De productie van verse groente en fruit in opkomende landen als China, India, Kenia, Mexico en Vietnam is de afgelopen decennia met een veelvoud toegenomen. “Daarmee stijgt ook de behoefte aan kennis en technologie die nodig is om de kwaliteit en houdbaarheid van versproducten te waarborgen” vertelt Peter Ravensbergen, Business Developer bij Wageningen Food & Biobased Research. “Met de mobiele onderzoeksfaciliteit kunnen bedrijven en overheden voortaan weloverwogen beslissingen nemen over het bewaren, het transport en de verkoop van versproducten met behoud van de hoogste kwaliteit. Hiermee worden voedselverliezen teruggedrongen en maakt het de internationale marktpositie van bedrijven sterker. Dit resulteert op termijn in extra bedrijvigheid en werkgelegenheid in de desbetreffende regio.”

Inmiddels zijn de Wageningse experts in gesprek met geïnteresseerde partijen die de container willen huren of eventueel kopen. Voordat de lokale onderzoekers met de apparatuur gaan werken krijgen zij een uitgebreid trainingsprogramma in Wageningen. Als de container is aangekomen op de plek van bestemming wordt deze gevolgd en krijgen lokale onderzoekers waar nodig advies.

?v=jza0XpW0xz0

Beeld: Screenshot site Cool -Research on the move

Lees ook:

Lees ook
Wageningse Ontology of Measurements komt als beste uit de bus

Wageningse Ontology of Measurements komt als beste uit de bus

Van apps met personalized recepten tot systemen om de houdbaarheid van verse groente en fruit te voorspellen: ze werken alleen als computers raad weten met de achterliggende data. Onafhankelijk Duits onderzoek heeft in mei 2017 aangetoond dat de Ontology of Measurements van Wageningen Food & Biobased Research wereldwijd als beste presteert. Een...

Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten

Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat blijkt uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers of conserven) op de hoeveelheid voedsel die mensen verspillen. De studie, uitgevoerd binnen de publiek-private samenwerking CARVE, laat zien dat het gebruik van diepvriesproducten voedselverspilling bij consumenten kan verminderen. Online enquête Om te onderzoeken welke aankoopvorm relatief het meest in de afvalemmer belandde,...

Meerwaarde van real-life testing

De situatie waarin consumenten zich bevinden, is van grote invloed op hoe zij de smaak van voedingsmiddelen beoordelen. Dat concluderen experts van Wageningen Food & Biobased Research na een onderzoek met vliegtuigmaaltijden. Zij toonden aan dat een real-life situatie, zoals die aan boord, in het lab goed na te bootsen is. De studie biedt fabrikanten aanknopingspunten om de voorspellende waarde van producttests, en daarmee de slagingskans van productinnovaties, aanzienlijk te vergroten. Vaak beperken fabrikanten en cateraars zich bij het testen van producten vaak tot een beoordeling door consumentenpanels...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren