Nationaal Schoolontbijt zonder hagelslag

De twaalfde editie van het Nationaal Schoolontbijt is in Madurodam gestart. Hoewel hagelslag ontbrak, laat het Voedingscentrum weten dit strooisel niet in de ban te willen doen. Dat meldt Bakkers in bedrijf.

Het educatieve ontbijtevenement zorgt er deze week voor dat een half miljoen kinderen op zo’n 2500 basisscholen samen ontbijten.

Gezonder ontbijt

Dit ontbijt bestaat dit jaar uit voorkeurs- en middenwegproducten, zoals het Voedingscentrum die onderscheidt: tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas (minder zout/minder vet), 30+ kaas, halfvolle melk en appels. Voor kinderen met een glutenintolerantie zitten er glutenvrije crackers in het pakket.

Eerder zat ook hagelslag in het pakket. Foodwatch ageerde daartegen en vond dat voedingsmiddelenbedrijven een te grote vinger in de pap hadden bij de keuze van het assortiment. "Niet gezond ontbijten was het credo, maar 'wie betaalt, bepaalt"', aldus Foodwatch.

Volgens de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt is gekozen voor een gezond ontbijt, omdat uit onderzoek blijkt dat het ontbijtgedrag van kinderen positief is te sturen.

Grappige vormen

Vorig jaar heeft Wageningen UR tijdens het Nationaal Schoolontbijt ontbijtonderzoek gehouden onder 1113 kinderen van 12 basisscholen. Kinderen konden toen kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje.

Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna 2 keer zo veel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Opvallende volkorenbroodjes werden door de kinderen ook als lekkerder beoordeeld dan die met een gebruikelijke vorm. "Dat is voor ons de reden om dit jaar een nog beter voorbeeld te geven met een gezond ontbijt", aldus het Nationaal Schoolontbijt.

Dat hagelslag nu niet meer in het pakket zit, betekent volgens het Voedingscentrum niet dat dit broodstrooisel per definitie ongezond is. “Hagelslag op je boterham: dat mag af en toe best”, stelde directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum. De organisatie vindt het in ieder geval belangrijk dat kinderen ontbijten.

Het Nationaal Schoolontbijt is een initiatief van brood.net, voorheen Voorlichtingsbureau Brood.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.