Nationaal Schoolontbijt zonder hagelslag

De twaalfde editie van het Nationaal Schoolontbijt is in Madurodam gestart. Hoewel hagelslag ontbrak, laat het Voedingscentrum weten dit strooisel niet in de ban te willen doen. Dat meldt Bakkers in bedrijf.

Het educatieve ontbijtevenement zorgt er deze week voor dat een half miljoen kinderen op zo’n 2500 basisscholen samen ontbijten.

Gezonder ontbijt

Dit ontbijt bestaat dit jaar uit voorkeurs- en middenwegproducten, zoals het Voedingscentrum die onderscheidt: tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas (minder zout/minder vet), 30+ kaas, halfvolle melk en appels. Voor kinderen met een glutenintolerantie zitten er glutenvrije crackers in het pakket.

Eerder zat ook hagelslag in het pakket. Foodwatch ageerde daartegen en vond dat voedingsmiddelenbedrijven een te grote vinger in de pap hadden bij de keuze van het assortiment. "Niet gezond ontbijten was het credo, maar 'wie betaalt, bepaalt"', aldus Foodwatch.

Volgens de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt is gekozen voor een gezond ontbijt, omdat uit onderzoek blijkt dat het ontbijtgedrag van kinderen positief is te sturen.

Grappige vormen

Vorig jaar heeft Wageningen UR tijdens het Nationaal Schoolontbijt ontbijtonderzoek gehouden onder 1113 kinderen van 12 basisscholen. Kinderen konden toen kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje.

Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna 2 keer zo veel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Opvallende volkorenbroodjes werden door de kinderen ook als lekkerder beoordeeld dan die met een gebruikelijke vorm. "Dat is voor ons de reden om dit jaar een nog beter voorbeeld te geven met een gezond ontbijt", aldus het Nationaal Schoolontbijt.

Dat hagelslag nu niet meer in het pakket zit, betekent volgens het Voedingscentrum niet dat dit broodstrooisel per definitie ongezond is. “Hagelslag op je boterham: dat mag af en toe best”, stelde directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum. De organisatie vindt het in ieder geval belangrijk dat kinderen ontbijten.

Het Nationaal Schoolontbijt is een initiatief van brood.net, voorheen Voorlichtingsbureau Brood.

Lees ook:

Lees ook
Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label ook op voedingsproducten in de Nederlandse schappen.

Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Britse wetenschappers namen de resultaten van 29 bestaande artikelen samen. Over het algemeen bewijst het onderzoek dat vast en viskeus eten beter vult dan vloeibaar en weinig viskeus eten. Er zijn echter veel uitzonderingen en onderzoeken zonder significante conclusie, dus is er geen simpele of eenduidige conclusie te trekken.

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Overgewicht bij kinderen neemt toe door de corona-lockdowns. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder een groep Italiaanse kinderen. Doordat scholen gesloten waren sliepen kinderen langer, kregen ze minder beweging, besteedden ze veel meer tijd voor een scherm en aten ze meer. De onderzoekers van The State University of New York at Buffalo volgden...