Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

olie vis

In de week van de circulaire economie presenteert IntelligentFood haar nieuwste product: olijfolie met makreel- en palingessence. De duurzame olie wordt gedeeltelijk gemaakt van visreststromen.

In de culinaire olie zijn paling- en makreelresten verwerkt, afkomstig van twee visverwerkende bedrijven waar IntelligentFood mee samenwerkt. Met producten zoals deze, ontwikkeld op basis van reststromen, wil de coöperatie bijdragen aan de maatschappelijke doelstelling om 50% minder voedsel te verspillen in 2030. Eerder al ontwikkelde oprichter Junion Hanenberg koffiekoekjes van reststromen van een bladerdeegfabrikant.

In het persbericht van IntelligentFood noemt Hanenberg de olijfolie duurzaam en lekker: “Je kunt ermee bakken en braden, puur als dressing in vissalades gebruiken of er een lekker stukje brood in dopen bij de borrel of als voorafje.” Hanenberg richt zich voor de afzet van de olie vooral op horeca- en visspeciaalzaken. Inmiddels hebben twintig bedrijven in de omgeving van Rotterdam het product opgenomen in hun assortiment.

intelligentfood Junion Hanenberg (midden) en salesteam

Op dit moment ontwikkelt IntelligentFood met verschillende partners onder meer een olie met essence van garnalen- en rivierkreeftjes en producten met resten van avocado's en mango's. Businesspartners, met name industriële producenten van voedsel, kunnen lid worden van de coöperatie. Daarbij ligt de focus niet op financiële investeringen, maar op levering in natura van hun reststromen.

Lees ook
17% van het consumentenvoedsel wordt verspild

17% van het consumentenvoedsel wordt verspild

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de spreekwoordelijke prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Voucher voor bedrijven die voedselverspilling tegengaan

Voucher voor bedrijven die voedselverspilling tegengaan

Samen Tegen Voedselverspilling biedt vouchers aan voor bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen. Met de regulering wil de stichting bedrijven stimuleren om voedselverspilling te voorkomen en reststromen optimaal te verwaarden.

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Orbisk heeft E100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.