Nieuwe eiwit-fabriek voor Meelunie

Veldbonen

(Copyright: Meelunie)

 

Dit najaar opent Meelunie in Denemarken een fabriek die veldbonen gaat verwerken om hieruit eiwitten te winnen.

Meelunie ziet voor de veldboon (fava-boon) een cruciale rol weggelegd in de eiwittransitie. In het Deense Hedensted is daarom een verwerkingsfaciliteit neergezet om het fava-eiwitisolaat te winnen uit de bonen.

De fava-boon biedt volgens Meelunie een mooi alternatief voor soja. Marco Heering, CEO van Meelunie: “De beperkte beschikbaarheid en geschiktheid van lokale alternatieven voor soja is al jaren een rem op de eiwittransitie. Omdat de veldboon gedijt in niet-tropische klimaten, zoals Europa en Noord-Amerika, kan deze faciliteit een echte gamechanger zijn.”

 

Geen bittere smaak meer

De fava-boon heeft van zichzelf een bittere smaak, maar voor dit potentiële probleem heeft de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) een oplossing gevonden. Deze universiteit ontwikkelde een verwerkingstechnologie genaamd SiccaDania, die de bittere smaak van de veldboon verwijdert. “De doorbraak van UCPH is tweeledig", aldus Gijs van Elst, de projectleider bij Meelunie. "Ten eerste zijn ze erin geslaagd de bittere smaak van de veldboon te verwijderen, waardoor het perfect is voor gebruik in voedingstoepassingen, variërend van zuivel- en vleesalternatieven tot sportvoeding en glutenvrije producten. En het proces van UCPH is ook efficiënter, zodat we de hele boon kunnen valoriseren.”

Om zo klimaatvriendelijk te werk te gaan, is de fabriek gebouwd in een regio die bij uitstek geschikt is om veldbonen te verbouwen. Ook de fabriek zelf is zo klimaatvriendelijk mogelijk ontworpen. Van Elst: “Het water dat in het productieproces wordt gebruikt, wordt gefilterd en hergebruikt om een circulair systeem te creëren. En we vangen de warmte die bij de productie wordt gegenereerd op voor hergebruik in het verwarmingssysteem van de lokale gemeente."

De fabriek wordt op 22 oktober geopend.

Lees ook
Zoetwarenbedrijf Cloetta reorganiseert productie in Nederland en België

Zoetwarenbedrijf Cloetta reorganiseert productie in Nederland en België

Het Zweedse zoetwarenbedrijf Cloetta, moederbedrijf van Red Band, is van plan om een nieuwe fabriek te bouwen in Nederland, die in 2026 in gebruik moet gaan. Daarvoor wil het bedrijf drie huidige fabrieken in Roosendaal en Turnhout sluiten.

DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

Tijdens het evenement Food Technology vertelt Maartje Franse van DSM tijdens het Kennisplatform Labmanagers over de ontwikkeling van een nieuw eiwit: CanolaPro, gemaakt van canolazade

Ferrero sluit tijdelijk fabriek in Aarlen

Ferrero sluit tijdelijk fabriek in Aarlen

Ferrero stopt tijdelijk de productie in de fabriek in Aarlen, België, in het kader van het lopende salmonella-onderzoek dat plaatsvindt. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) heeft besloten de toelating van de fabriek in de trekken.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren