Nieuwe stichting Jongeren op Gezond Gewicht

Partijen in het Convenant Gezond Gewicht zetten hun samenwerking voort in de nieuwe stichting Jongeren op Gezond Gewicht. Dat besluit is genomen nu de looptijd van het convenant is verstreken. Voorzitter Paul Rosenmöller maakte dat bekend tijdens de Nationale Balans Top.

Jongeren op Gezond Gewicht gaat de lokale activiteiten die het convenant heeft ontwikkeld verbeteren, verbreden en verrijken.

Lokaal en samen

Steeds meer gemeenten werken met de JOGG-aanpak. Zo werd in november de 75ste gemeente binnengehaald.

Scholen, crèches, sportclubs, huisartsen en bedrijven werken lokaal samen om meer kinderen en jongeren op gezond gewicht te krijgen.

Omdat onder andere Zwolle, Utrecht en Dordrecht positieve resultaten hebben, zien partijen dat de JOGG-aanpak duidelijk toekomst heeft binnen een lokale samenwerking, stelt de stichting.

Voortgang bewaakt

Wel wordt de voortgang van de activiteiten bewaakt om meer zicht te krijgen op wat effect heeft. Zo wordt extra gelet op de inzet en activiteiten op het gebied van gezond gewicht, voeding en sport- en beweegdeelname van kinderen.

De ambitie van de nieuwe stichting Jongeren op Gezond Gewicht is dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl.

Lees ook:

JOGG haalt 75ste gemeente binnen (18 november 2014)

Lees ook
Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Britse wetenschappers namen de resultaten van 29 bestaande artikelen samen. Over het algemeen bewijst het onderzoek dat vast en viskeus eten beter vult dan vloeibaar en weinig viskeus eten. Er zijn echter veel uitzonderingen en onderzoeken zonder significante conclusie, dus is er geen simpele of eenduidige conclusie te trekken.

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Overgewicht bij kinderen neemt toe door de corona-lockdowns. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder een groep Italiaanse kinderen. Doordat scholen gesloten waren sliepen kinderen langer, kregen ze minder beweging, besteedden ze veel meer tijd voor een scherm en aten ze meer. De onderzoekers van The State University of New York at Buffalo volgden...

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden. Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology. De overconsumptie...