NVWA haalt gelijk in geding Van Hattem

evmi-vanhattem

DEN HAAG - Van Hattem Vlees uit Dodewaard moet tóch alle partijen vlees uit de handel halen, die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 door het slachthuis zijn verwerkt. Dat meldt Vlees+.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaalde dit in het geding dat Van Hattem had aangespannen tegen staatssecretaris Dijksma van EZ. Die had het slachthuis via de NVWA gelast om in totaal zo'n 28.000 ton vlees terug te halen.

Van Hattem Vlees kan volgens de voorzieningenrechter van het CBb geen duidelijkheid geven over de herkomst en bestemming van enkele tientallen paarden en pony's. De NVWA vermoedt daarom dat dit paardenvlees is verwerkt in rundvleessnippers en andere producten.

Risico

"Nu er aanwijzingen zijn dat meer vlees het bedrijf heeft verlaten dan er is binnengekomen, bestaat het risico dat er partijen ongedocumenteerd en mogelijk zelfs ongekeurd vlees zijn verwerkt", oordeelt de voorzieningenrechter.

Het terughalen is volgens de rechter een zeer ingrijpende, maar gezien de twijfels over de herkomst van het vlees geen onredelijke maatregel.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Van Hattem Vlees failliet

Van Hattem Vlees failliet

Van Hattem Vlees uit Dodewaard is door de rechtbank in Zutphen failliet verklaard. Het bedrijf dat in het nieuws kwam doordat er mogelijk paardenvlees in rundvleesproducten terecht was gekomen, had in september al uitstel van betaling gekregen, meldt Vlees+. De NVWA had de productie van Van Hattem begin dit jaar stilgelegd en gelastte het bedrijf toen...

Van Hattem krijgt uitstel van betaling

Van Hattem krijgt uitstel van betaling

Aan Van Hattem Vlees BV in Dodewaard is voorlopig uitstel van betaling verleend door de rechtbank in Zutphen. Dat meldt Vlees+. Een surseance is vaak een voorloper van een faillissement. De slachterij kwam eind januari in opspraak omdat er paarden-dna was aangetroffen in rundvlees van het bedrijf. Mede door de grote terugroepactie van vlees die de NVWA...

9 afnemers Van Hattem onvolledig bij melden NVWA

9 afnemers Van Hattem onvolledig bij melden NVWA

Alle 512 afnemers van vlees dat Van Hattem moest terughalen, hebben bij de NVWA melding gedaan van de onveilige producten. 9 daarvan kregen een boete omdat de melding te laat of onvolledig was. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de ‘stand van zaken inzake voedsel’. Van Hattem informeerde...