NVWA: uitsluitend 'rood' bij acuut gevaar voedselveiligheid

nvwa

De NVWA gaat bij de openbaarmaking van inspectieresultaten de aanduiding 'rood' uitsluitend nog gebruiken als er een acuut risico is voor de voedselveiligheid. Bedrijven die onder verscherpt risico staan zonder dat er zo'n acuut risico is, worden niet langer met 'rood' afgebeeld, maar met 'oranje'.

Het gebruik van de kleuren in de openbare rapportages van de inspectieresultaten wordt aangepast omdat 'rood' bij veel mensen de associatie oproept met stoppen en dus het direct sluiten van een bedrijf. Dat melden staatsecretaris Dijksma (EZ) en minister Schippers (VWS) vorige week in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo ontstond consternatie over visverwerker Foppen, dat ondanks de kleurcode ‘rood’ gewoon open mocht blijven.

Rood en oranje

De kleur rood is nu alleen nog voorbehouden aan bedrijven of producten waar sprake is van acute risico’s voor de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid, plantgezondheid en dierenwelzijn. Hier zijn de activiteiten (tijdelijk) stilgelegd of zijn producten op last van de NVWA van de markt gehaald.

De kleur oranje is nu voor bedrijven die ernstig tekortschieten of waar meermalen tekortkomingen zijn geconstateerd, maar waar geen sprake is van een acuut risico voor de voedselveiligheid.

Kleurindeling

Nu geldt voor de openbare rapportages van de inspectieresultaten de volgende indeling:

  • wit: voor bedrijven waarvan geen (recente) gegevens beschikbaar zijn
  • groen: voor bedrijven die de regels goed naleven
  • geel: voor bedrijven waar nog (incidentele) tekortkomingen bestaan die moeten worden opgelost
  • oranje: voor bedrijven die ernstig tekortschieten en/of waar meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd
  • rood: voor bedrijven waarvan de productie en/of de activiteiten (tijdelijk) zijn stopgezet.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven (Premium) 

Tweede Kamer kritisch over vissector (11 februari 2015)

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...