NVWA: uitsluitend 'rood' bij acuut gevaar voedselveiligheid

nvwa

De NVWA gaat bij de openbaarmaking van inspectieresultaten de aanduiding 'rood' uitsluitend nog gebruiken als er een acuut risico is voor de voedselveiligheid. Bedrijven die onder verscherpt risico staan zonder dat er zo'n acuut risico is, worden niet langer met 'rood' afgebeeld, maar met 'oranje'.

Het gebruik van de kleuren in de openbare rapportages van de inspectieresultaten wordt aangepast omdat 'rood' bij veel mensen de associatie oproept met stoppen en dus het direct sluiten van een bedrijf. Dat melden staatsecretaris Dijksma (EZ) en minister Schippers (VWS) vorige week in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo ontstond consternatie over visverwerker Foppen, dat ondanks de kleurcode ‘rood’ gewoon open mocht blijven.

Rood en oranje

De kleur rood is nu alleen nog voorbehouden aan bedrijven of producten waar sprake is van acute risico’s voor de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid, plantgezondheid en dierenwelzijn. Hier zijn de activiteiten (tijdelijk) stilgelegd of zijn producten op last van de NVWA van de markt gehaald.

De kleur oranje is nu voor bedrijven die ernstig tekortschieten of waar meermalen tekortkomingen zijn geconstateerd, maar waar geen sprake is van een acuut risico voor de voedselveiligheid.

Kleurindeling

Nu geldt voor de openbare rapportages van de inspectieresultaten de volgende indeling:

  • wit: voor bedrijven waarvan geen (recente) gegevens beschikbaar zijn
  • groen: voor bedrijven die de regels goed naleven
  • geel: voor bedrijven waar nog (incidentele) tekortkomingen bestaan die moeten worden opgelost
  • oranje: voor bedrijven die ernstig tekortschieten en/of waar meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd
  • rood: voor bedrijven waarvan de productie en/of de activiteiten (tijdelijk) zijn stopgezet.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven (Premium) 

Tweede Kamer kritisch over vissector (11 februari 2015)

Lees ook
Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.