Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters rauw_foto Vismagazine (Petra)

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

In de Westerschelde kwam PFAS terecht doordat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht de stof in de Schelde loosde. Het RIVM adviseerde daarom consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten. Met dit advies richtte het RIVM zich vooral op hobbyvissers aangezien er nauwelijks commerciële visserij plaatsvindt op de Westerschelde.

Dat geldt niet voor de Oosterschelde, waar onder andere mosselen en oesters worden gekweekt. Vanwege de zorgen rondom de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot NVWA metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit bleek dat het PFAS-gehalte in de Oosterschelde ver onder de risicogrens ligt. Liefhebbers van mosselen en oesters kunnen dus onbezorgd genieten van deze Zeeuwse lekkernij.

Bron: PZC

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren