Onderzoek: 4 soorten oudere eters

Ouderen zijn op grond van hun emotionele beleving van maaltijden in 4 groepen te verdelen. Dat concluderen wetenschappers van Wageningen UR Food & Biobased Research, na onderzoek bij leden van het seniorentestpanel (SenTo).

De studie, die in september is gepubliceerd in Appetite, biedt productontwikkelaars en marketeers handvatten om hun producten beter af te stemmen op de verschillende behoeften en wensen van de groeiende groep oudere consumenten.

De onderzoekers hebben ouderen ingedeeld op grond van 'emotiewoorden' die ze associëren met hun maaltijden. De belangrijkste variabelen zijn de positieve of negatieve waardering (bijvoorbeeld plezierig, gelukkig, schuldig of afschuwelijk) en de mate van opwinding en activiteit (avontuurlijk, kalm) die de deelnemers koppelen aan eten. "Eerder onderzoek naar eetgedrag van ouderen hield weinig rekening met emoties, terwijl die juist belangrijker lijken te worden naarmate mensen ouder worden", aldus Louise den Uijl, PhD in de groep Consumer Science & Health.

IJkpersonen

De onderzoekers bedachten ijkpersonen, om de groepen gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Zo vertegenwoordigt mevrouw Jansen de grootste groep, de ‘genoeglijke gemiddelden’, waarin ongeveer 50 procent van de deelnemers zit. Mevrouw Jansen is gematigd in haar emoties over eten. Gezondheid en smaak vindt ze belangrijk en ze probeert wel eens wat nieuws, maar ze is niet op zoek naar culinaire verrassingen.

De ‘uitdagende avonturier’ meneer De Jager, representant van een kwart van de deelnemers, geniet van zijn maaltijden en houdt juist wel van iets avontuurlijks op zijn bord. De ‘tevreden genieter’ mevrouw De Roos, en met haar ongeveer een achtste van de deelnemers, houdt van eten en vindt gezondheid belangrijk. Ze hecht meer waarde aan de mensen met wie ze eet dan aan bijzondere hapjes. De ‘onverschillige criticus’ meneer Zuurbier, die een achtste van de deelnemers vertegenwoordigt, is weinig geïnteresseerd in zijn maaltijden. Hij associeert eten met negatieve gevoelens en loopt daardoor het meeste kans op ondervoeding.

Lees ook:

Gezondere voeding voor senioren Den Helder (28 maart 2014)

Helft ouderen wil meer info over voeding (1 oktober 2013)

‘Ouderenpanel moet industrie adviseren' (13 september 2011)

Meer over