Onderzoekers zien kwallen als nieuwe voedselbron

kwallen-pixabay

Het GoJelly-project verbindt 15 wetenschappelijke instellingen uit verschillende landen aan een doel: manieren vinden om het toenemende aantal kwallen te gebruiken, bijvoorbeeld als voedsel.

We hebben meestal niet de beste associaties bij kwallen. We gebruiken het woord ‘kwal’ niet voor niets met walging, en de hoopjes giftige zeeblubber die we op het strand vinden zien er zeker niet smakelijk uit. Toch denken wetenschappers van het onderzoeksproject GoJelly dat kwallen een gezonde toevoeging kunnen zijn aan ons toekomstige menu.

Groeiend probleem

Het GoJelly-project, dat van de EU een subsidie van zes miljoen euro kreeg, is deels een reactie op een groeiend probleem. Kwallenpopulaties nemen wereldwijd toe, onder meer door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Steeds vaker verschijnen ze in enorme zwermen die een bedreiging vormen voor andere soorten, maar ook voor problemen zorgen wanneer ze de watertoevoer van fabrieken en schepen verstoppen. Het onderzoeksproject moet in de eerste plaats zorgen voor meer kennis over de levenscycli van verschillende kwallensoorten, zodat de grote zwermen beter te voorspellen zijn.

Nuttig gebruiken

Als je het kwallenprobleem met harde hand wil aanpakken door ze te vangen, levert dat al snel miljoenen tonnen biomassa op. Het tweede doel van GoJelly is het vinden van manieren om die biomassa nuttig in te zetten. Zo is gebleken dat het slijm van kwallen microplastics vasthoudt. GoJelly onderzoekt of kwallen gebruikt kunnen worden om biofilters te maken voor het verwijderen van microplastics uit afvalwater.

Maar we kunnen kwallen natuurlijk ook eten. In sommige culturen zijn kwallen een delicatesse. Bovendien zijn ze een bron van collageen en bevatten ze een kleine hoeveelheid andere erg actieve eiwitten. De onderzoekers van GoJelly proberen nu onder meer te achterhalen hoe bepaalde stoffen uit kwallen zich gedragen in het menselijk lichaam. Het project loopt nog tot 2021.

Lees ook
Wat schaft de toekomst?

Wat schaft de toekomst?

Hoe voeden we de wereld over dertig jaar? In haar boek Wat schaft de toekomst? Bezoekt journalist Amanda Little een reeks pioniers in de voedselsector om een beeld te scheppen van de mogelijke oplossingen. Het wereldwijde voedselsysteem krijgt de komende decennia te kampen met grote uitdagingen, dat is zeker. Klimaatverandering en bevolkingsgroei kunnen...

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...

LCA nadelig voor biologische teelt

LCA nadelig voor biologische teelt

De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking  van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk...