Onderzoekers zien kwallen als nieuwe voedselbron

kwallen-pixabay

Het GoJelly-project verbindt 15 wetenschappelijke instellingen uit verschillende landen aan een doel: manieren vinden om het toenemende aantal kwallen te gebruiken, bijvoorbeeld als voedsel.

We hebben meestal niet de beste associaties bij kwallen. We gebruiken het woord ‘kwal’ niet voor niets met walging, en de hoopjes giftige zeeblubber die we op het strand vinden zien er zeker niet smakelijk uit. Toch denken wetenschappers van het onderzoeksproject GoJelly dat kwallen een gezonde toevoeging kunnen zijn aan ons toekomstige menu.

Groeiend probleem

Het GoJelly-project, dat van de EU een subsidie van zes miljoen euro kreeg, is deels een reactie op een groeiend probleem. Kwallenpopulaties nemen wereldwijd toe, onder meer door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Steeds vaker verschijnen ze in enorme zwermen die een bedreiging vormen voor andere soorten, maar ook voor problemen zorgen wanneer ze de watertoevoer van fabrieken en schepen verstoppen. Het onderzoeksproject moet in de eerste plaats zorgen voor meer kennis over de levenscycli van verschillende kwallensoorten, zodat de grote zwermen beter te voorspellen zijn.

Nuttig gebruiken

Als je het kwallenprobleem met harde hand wil aanpakken door ze te vangen, levert dat al snel miljoenen tonnen biomassa op. Het tweede doel van GoJelly is het vinden van manieren om die biomassa nuttig in te zetten. Zo is gebleken dat het slijm van kwallen microplastics vasthoudt. GoJelly onderzoekt of kwallen gebruikt kunnen worden om biofilters te maken voor het verwijderen van microplastics uit afvalwater.

Maar we kunnen kwallen natuurlijk ook eten. In sommige culturen zijn kwallen een delicatesse. Bovendien zijn ze een bron van collageen en bevatten ze een kleine hoeveelheid andere erg actieve eiwitten. De onderzoekers van GoJelly proberen nu onder meer te achterhalen hoe bepaalde stoffen uit kwallen zich gedragen in het menselijk lichaam. Het project loopt nog tot 2021.

Lees ook
Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...