‘Ongezond eten is gedragsprobleem’

De Belgische consument wéét over het algemeen wel wat gezond eten is, maar handelt er niet naar, stelt Karin de Ridder, mede-auteur van de recente Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014.

Dat blijkt alleen al uit het feit dat kinderen tussen de 3 en 5 jaar van hun ouders, naast zoetigheden, óók voldoende fruit, brood en aardappelen krijgen. Maar vanaf het moment dat kinderen zelf mogen kiezen, wordt het voedingspatroon onevenwichtig.

Voor de Voedselconsumptiepeiling, uitgevoerd door  het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), zijn 3200 Belgen tussen 3 en 64 jaar geïnterviewd, meldt Vilt.

Niet gezond en gevarieerd

Een aanzienlijk deel van de Belgen eet niet gezond en gevarieerd genoeg. De bevolking eet minder zichtbare vetten, zoals boter en olie, maar 90 procent van de Belgen eet nog altijd te veel ongezonde vetten zoals die in bereide voedingsmiddelen zitten.

Ook krijgt een groot deel te weinig vitamines en mineralen binnen. Slechts 20 procent van de Belgen haalt de aanbevolen hoeveelheid vitamines B1, B6 en C, foliumzuur en calcium.

Jongeren scoren slecht

Het is volgens het rapport vooral zorgwekkend dat jongeren, die nog in de groei zijn, het zeer slecht doen.

Het nuttigen van meer melkproducten (voor calcium, foliumzuur en vitamines B1 en B6), graanproducten en groenten (voor vitamines B1, B6 en foliumzuur) zou het tekort kunnen verhelpen. Tieners halen maar liefst 40 procent van hun dagelijkse calorie-inname uit zoetigheid en frisdrank.

Maar, benadrukt het WIV, ongezond eten is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, man en vrouw, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.

Beter beschikbaar maken

Volgens De Ridder is dit alleen te doorbreken door gezonde voeding beter beschikbaar te maken, te beginnen bij kinderen en jongeren.

“Haal de frisdrankautomaten uit de scholen en schenk er alleen melk en water. En zet thuis bessen op tafel, niet alleen appels en peren. Die moeten kinderen eerst schillen, waardoor ze geneigd zijn om toch weer naar de koekjeskast te gaan.”

Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, bevestigen de resultaten de noodzaak om verder in te zetten op het Convenant Evenwichtige Voeding.

Bekijk de Voedselconsumptiepeiling 2014

Lees ook:

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

Koninklijke DSM steunt de lancering van Hologram Sciences met $100 miljoen (circa €850.000). Het Amerikaanse health tech-bedrijf biedt op de consument gerichte gepersonaliseerde oplossingen voor voedingvraagstukken.