Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek opent de deuren

In Groenlo wordt het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek (PEO) geopend. Dit centrum wil bedrijven aantrekken die zich richten op de productie van dierlijke en plantaardige eiwitten.

Dat meldt De Gelderlander. Het praktijkcentrum zetelt in de hal van ABC Kroos, een eendenkroos-bioraffinagebedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om functioneel oplosbaar eiwit te winnen uit gewassen, dus van plantaardige oorsprong.

Praktijkgericht onderzoek

Bedrijventerrein Laarberg wil met het praktijkcentrum startups uit het regionale MKB ondersteunen met een shared facility voor het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.

Ook wil het centrum nieuwe technieken ontwikkelen om biobased grondstoffen te realiseren. Studenten van Van Hall Larenstein kunnen er voor de ondernemers onderzoek verrichten.

Het PEO is vooral gericht op eiwitten en reststromen uit biomassa. Eiwit kan op verschillende manieren worden gewonnen, stelt procesmanager Christaan Kats. Bij Hulshof Protein Technology is het afkomstig uit dierlijke reststromen. ABC Kroos onderzoekt of het ook uit specifiek geteelde gewassen te halen is.

Lab en proeffabriek

Het gaat bij het PEO om een labfaciliteit en een proeffabriek. Mochten testen goed verlopen, dan kan van daaruit de productie worden opgeschaald, vertelt Kats. Eiwitpoeder kan volgens hem interessant zijn als grondstof voor de productie van vleesvervangers en hybride producten.

Het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek wordt vrijdag 24 juni geopend. Het wordt financieel ondersteund door de provincie Gelderland en vindt tevens ondersteuning van BIC (Biobased Innovation Center) Achterhoek. Kats verwacht dat de biobased economy goede kansen biedt voor Oost-Nederland.

Lees ook:

 
Lees ook
Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start een crowdfunding. Onder de noemer ‘verdeelt de M...F... taart' geeft de producent van vleesvangers consumenten een kans om aandelen te kopen. Het bedrijf geeft voor het eerst aandelen uit voor individuele beleggers. Dit gebeurt via het crowdfunding platform Crowdcube.

Meatless Farm opent productielocatie in Nederland

Meatless Farm opent productielocatie in Nederland

Meatless Farm opent een nieuwe productielocatie in Nederland. Hiervoor gebruikt de Britse producent van vleesvervangers de productielocatie van Van Loon Group in Almere. Hiermee verhoogt Meatless Farm de productiecapaciteit met 25 procent.

Erik Dam nieuwe CEO NutriLeads

Erik Dam nieuwe CEO NutriLeads

NutriLeads, dat zich bezighoudt met gezondheidsbevorderende voeding, heeft Erik Dam benoemd tot nieuwe CEO van het bedrijf.