Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek opent de deuren

pantaardig eiwit

In Groenlo wordt het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek (PEO) geopend. Dit centrum wil bedrijven aantrekken die zich richten op de productie van dierlijke en plantaardige eiwitten.

Dat meldt De Gelderlander. Het praktijkcentrum zetelt in de hal van ABC Kroos, een eendenkroos-bioraffinagebedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om functioneel oplosbaar eiwit te winnen uit gewassen, dus van plantaardige oorsprong.

Praktijkgericht onderzoek

Bedrijventerrein Laarberg wil met het praktijkcentrum startups uit het regionale MKB ondersteunen met een shared facility voor het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.

Ook wil het centrum nieuwe technieken ontwikkelen om biobased grondstoffen te realiseren. Studenten van Van Hall Larenstein kunnen er voor de ondernemers onderzoek verrichten.

Het PEO is vooral gericht op eiwitten en reststromen uit biomassa. Eiwit kan op verschillende manieren worden gewonnen, stelt procesmanager Christaan Kats. Bij Hulshof Protein Technology is het afkomstig uit dierlijke reststromen. ABC Kroos onderzoekt of het ook uit specifiek geteelde gewassen te halen is.

Lab en proeffabriek

Het gaat bij het PEO om een labfaciliteit en een proeffabriek. Mochten testen goed verlopen, dan kan van daaruit de productie worden opgeschaald, vertelt Kats. Eiwitpoeder kan volgens hem interessant zijn als grondstof voor de productie van vleesvervangers en hybride producten.

Het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek wordt vrijdag 24 juni geopend. Het wordt financieel ondersteund door de provincie Gelderland en vindt tevens ondersteuning van BIC (Biobased Innovation Center) Achterhoek. Kats verwacht dat de biobased economy goede kansen biedt voor Oost-Nederland.

Lees ook:

 
Lees ook
Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

De populariteit van plantaardige vlees- en visvervangers neemt toe. Daarom organiseert de European Algae Biomass Association (EABA) een serie webinars waar verschillende producenten van vlees- en visvervangers op basis van zeewier en algen aan het woord komen.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

Flexitarisme volgens Wageningen: een keertje nep en dan weer voluit aan het vlees

Flexitarisme volgens Wageningen: een keertje nep en dan weer voluit aan het vlees

Het was vorig jaar een moment van grote verwarring. Op gezag van een onderzoeksbureau stak de NOS de vlag uit: de markt voor nepvlees was zo booming dat vlees nu toch echt op zijn retour leek. Foodlog ontzenuwde dat nieuws: de vleesconsumptie daalt niet. Later was die versie van de waarheid ook te horen vanuit Wageningen.