PureCircle verdubbelt steviacapaciteit

PureCircle gaat in Maleisië een nieuwe productiefaciliteit bouwen voor de verwerking van stevia tot extract steviolglycosiden. Hiermee verdubbelt de steviaproducent op termijn zijn wereldwijde capaciteit van de zoetstof.

Eén lijn is specifiek bestemd voor het eigen Zeta Family merk (suiker- en caloriereductie), waarin ook stevia-extract Reb M zit. Dat meldt PureCircle, een van de grootste steviaproducenten ter wereld.

Pijpleiding

De nieuwe fabriek moet afnemers, de voedingsmiddelenfabrikanten, wereldwijd het hele jaar toegang geven tot een 'constante voorraad van de duurzame en smaakvolle zoetstof'. Dit gaat onder meer gebeuren met een pijpleiding van zo'n 10.000 hectare.

Ook wordt geïnvesteerd in de aanlevering van de grondstof, de steviabladeren. In totaal wordt hiervoor 100 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) uitgetrokken.

De productielocatie, die naar verwachting 42 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) gaat kosten, komt bij de kantoren van PureCircle in Maleisië. Het wordt volgens het bedrijf de grootste leverancier van de zoetstof ter wereld. Als alles goed gaat, start de productie begin 2017.

Vraag stijgt

Met de nieuwe fabriek speelt PureCircle in op de wereldwijde vraag naar steviolglycosiden die de afgelopen zes jaar flink is toegenomen en die komende tijd verder zal toenemen, verwacht het bedrijf.

Recent onderzoek van Grand View Research geeft aan dat de wereldwijde vraag naar de zoetstof zal toenemen van een waarde van 337,5 miljoen dollar in 2005 naar 556,7 miljoen dollar in 2024.

Vooral in frisdrank

De frisdrankindustrie is volgens dit rapport goed voor het grootste aandeel van het totale stevia-volume (34,8 procent) en met een jaarlijkse groei van 5,8 procent richting 2024 ook de snelste groeier.

Tweede (met 25,5 procent van het totale volume in 2015) is de voedingsmiddelenindustrie als geheel, vooral voor chocolade, koekjes, banket, snoep en jam. Derde zijn de tafelzoetjes, met een aandeel van 22,2 procent van het totale volume.

In Europa en Noord-Amerika zal de jaarlijkse groei tot 2024 volgens het rapport respectievelijk 4,3 en 4,5 procent zijn. Innova Market Insights stelt dat frisdranken goed zijn voor 20 procent van de meest recente introducties met stevia.

Lees ook:

Lees ook
Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele...