Recall Ikea (volkoren)pasta om soja
Ikea roept alle (volkoren)pasta met elandvorm terug. Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn kunnen namelijk soja bevatten terwijl dit niet op de verpakking vermeld staat.
Dat meldt Ikea Nederland. De aanwezigheid van soja is gebleken uit productanalyse. Personen met een soja-allergie kunnen bij inname van deze pasta een allergische reactie krijgen. De pasta is overigens veilig voor iedereen die niet allergisch is voor soja.
De recall betreft alle verpakkingen van Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn, ongeacht de productie- of houdbaarheidsdatum.
Het concern geeft aan dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft bij Ikea en dat de pasta daarom uit voorzorg is teruggeroepen. De Ikea Swedish Food Market heeft dit product tot 26 september verkocht.
Hoewel geen meldingen bekend zijn van consumenten met een soja-allergie die onwel zijn geworden na het eten van dit product, wil Ikea elk mogelijk risico uitsluiten.
Klanten met een soja-allergie wordt verzocht de Pastaälgar niet meer te gebruiken en terug te brengen naar een van de Ikea-winkels. Het volledige aankoopbedrag wordt dan terug gegeven, zelfs als er geen kassabon meer aanwezig is.
Ook klanten die niet allergisch zijn voor soja kunnen het product terugbrengen als ze dat willen.
De recall is internationaal. In diverse andere Europese landen, zoals Duitsland, België, Oostenrijk, Tsjechië, Italië en Scandinavië, worden de producten eveneens teruggeroepen.
Lees ook:
Ikea haalt donuts uit schappen (8 juli 2014)
Gehaktspies Dirk bevat niet-vermeld allergeen soja (30 juni 2014)
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden
Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.
NVWA neemt extra monsters in slachthuizen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.
Column | Voedselveiligheid
Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...