RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

wageningen food safety research

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research.

Het lab van de NVWA zit al geruime tijd in hetzelfde gebouw als het RIKILT, dat op opdracht analyses uitvoert op het gebied van voedselveiligheid. Samenwerking tussen de twee organisaties is dus niet ongekend. Volgens een kamerbrief die over de fusie is verstuurd, is de fusie noodzakelijk omdat het NVWA-lab in zijn huidige omvang moeilijk kan innoveren en niet de capaciteit heeft om voldoende inzetbaar te zijn bij grote incidenten en crises.

Voor de overheid

Door de fusie wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. De belangrijkste opdrachtgever van Wageningen Food Safety Research wordt de overheid en met name de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de ministeries van LNV en VWS. WFSR zal de overheid ondersteunen bij incidenten rondom voedselveiligheid en milieu. Daarnaast zal de organisatie gaan functioneren als nationaal en Europees referentielaboratorium.

Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Maandag 3 juni was de officiële opening van het nieuwe instituut Wageningen Food Safety Research, dat op 1 juni 2019 officieel van start ging. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland.