Seamore en BBROOD presenteren zeewierbrood

EVMI_Seamore_zeewierbrood

Zeewier heeft veel voordelen. Zo is het duurzaam en zit vol eiwit. Sinds 2015 maakt Willem Sodderland met Seamore alledaags eten van zeewier. De zeewieralternatieven voor pasta en bacon, worden inmiddels in acht landen. Recent lanceerde het bedrijf zeewierwraps. Carel Callenbach, hoofd productontwikkeling bij Seamore, had wat deeg over en besloot daar een brood van te bakken. Zeewierbrood was geboren.

Sodderland:  "Vanaf het begin van Seamore was het onze droom om ooit zeewierbrood te maken. Brood is immers het meest alledaagse eten wat er maar is. In BBROOD vonden we de ideale partner: maatschappelijk betrokken en geweldige bakkers die niet bang zijn om met een nieuw ingrediënt te werken.” De oprichter van BBROOD, Renee Pater, was enthousiast over de voordelen van zeewier. "Wij proberen met BBROOD het verschil te maken, met meer dan smaak alleen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Als je wereldwijd 15 procent van het bloem in brood zou vervangen voor zeewier kan je enorm veel schaars land onttrekken aan de voedselproductie en teruggeven aan de natuur.”

Zeewierbrood

Zeewier wordt soms als poeder toegevoegd om producten een gezonder imago te geven. Maar dit zeewierbrood is uniek. Carel Callenbach: ”We hebben een jaar samengewerkt met de bakkers van BBROOD om een lekker brood te ontwikkelen met genoeg zeewier om echte voordelen voor gezondheid en duurzaamheid te brengen. Zeewier heeft bijzondere stoffen die dezelfde werking hebben als gluten. Daardoor kan je een percentage bloem vervangen zonder in te leveren op de elasticiteit en blijft het deeg ontzettend lekker te verwerken”.

Seamore's zeewierbrood heeft 50% minder zout dan gewoon brood en ook minder koolhydraten en caloriën. Maar meer ijzer, calcium, jodium en vezels. Er is daarnaast veel onderzoek gaande naar andere voordelen van zeewier als eten.

Meest innovatieve product

Nog voor de marktintroductie won Seamore’s zeewierbrood een prijs voor meest innovatieve product bij de internationale vakbeurs Sigep. Seamore kreeg de prijs omdat ze er in geslaagd zijn om een toegankelijk, lekker brood te maken met een hoog percentage zeewier, zodat het ook echte voordelen biedt. Seamore’s zeewierbrood is vanaf 3 juli beschikbaar bij alle broodzaken van BBROOD en alle Marqt supermarkten. Het is een desembrood en wordt dagelijks vers gemaakt.

Meer weten over de producten van Seamore? Lees het interview met Willem Sodderland in EVMI 4-2017. Nog geen abonnee? Sluit hier een abonnement af!

 
Lees ook
Start-ups: innovatieve aanjagers of fragiele probeersels?

Start-ups: innovatieve aanjagers of fragiele probeersels?

Stilstand is achteruitgang. De voedingsmiddelenindustrie heeft aanjagers nodig: start-ups. Die krijgen vaak hulp van allerlei projecten, instellingen en bedrijven. Toch leidt een groot deel van de start-ups uiteindelijk tot niets. Is die hulp wel nuttig? Wat maakt het zo moeilijk voor start-ups om te groeien? Regelmatig halen ze de pers: levensmiddelenfabrikanten...

Puratos ontwikkelt buitenaards brood

Puratos ontwikkelt buitenaards brood

In de toekomst woont er mogelijk een mensenkolonie op de planeet Mars. Die mensen moeten natuurlijk eten. Puratos, de leverancier van bakkerijingrediënten kijkt met een aantal partners naar de mogelijkheden om brood te maken op die planeet. In het laboratorium van Puratos staan speciale containers waarin onderzoekers proberen om graan te kweken....

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk. Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met...