Smart Food Alliance: politiek moet voedselsysteem herzien
Het platform Smart Food Alliance presenteert tien punten aan de Nederlandse politiek die het voedselsysteem gezonder en duurzamer moeten maken. Volgens de organisatie is de politiek aan zet om in de volgende kabinetsperiode ons voedselsysteem te herzien.
De Smart Food Alliance vraagt de politiek onder meer om een coherent voedselbeleid te implementeren, met oog op de lange termijn. De organisatie vindt dat de nadruk moet liggen op duurzame, klimaatneutrale productie, gezonde voeding en eerlijke prijzen.
De Smart Food Alliance vraagt de politiek partijen:
- Kom met een deltaplan voedsel en een deltacommissaris om voedselbeleid te coördineren;
- Faciliteer middelgrote bedrijven om een krachtige regierol te nemen voor duurzaam en gezond voedsel;
- Zorg voor veerkrachtige voedselketens om voedselvoorziening, ook in tijden van crisis, zeker te stellen.
- Maak duurzame voedselproductie tot norm;
- Zorg voor transitiesubsidie voor voedselproducenten;
- Zorg voor experimenteerruimte voor innovatieve bedrijven;
- Zorg dat de maatregelen voor stikstofreductie duurzame voedselproductie stimuleren
- Zorg voor een financiële stimulans voor het eten van groenten en fruit;
- Stel richtlijnen op voor een gezonde voedselomgeving.
- Stel een convenant op voor eerlijke, inclusieve voedselprijzen.
Politiek is aan zet
Bij het platform is een gevarieerde groep bedrijven aangesloten, waaronder KeyGene, Zwanenberg Food Group, Picnic en PLUS. ‘De komende 10 jaar moeten teelt, productie en distributie slimmer worden vormgegeven, zodat ons eten echt gezond, klimaatneutraal en circulair wordt. Dit moet voor een eerlijke prijs, zodat de consument automatisch gezondere keuzes maakt en de sector innovatief koploper blijft’, vindt Marcel Schuttelaar, voorzitter van de SFA. ‘De politiek moet nu actie ondernemen.’
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) presenteert Natuurgedreven, een mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren. Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het WWF langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem...
Noord-Holland zet 2,7 miljoen euro in voor duurzaam voedsel
De provincie Noord-Holland gaat in 2023 en 2024 2,7 miljoen euro inzetten voor de Voedselvisie 2020-2030. De provincie wil subsidie verstrekken aan 13 projecten en samenwerkingen ondersteunen die bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.
Sojaproducenten VS maken herkomst sojabonen traceerbaar
Sojaproducenten in de Verenigde Staten maken de herkomst van hun sojabonen traceerbaar in 80 landen, waaronder in Nederland. Met een nieuw systeem van overdraagbare certificaten kan de klant die sojabonen gebruikt precies zien waar de sojabonen vandaan komen en of ze op een duurzame manier zijn geteeld. In Nederland verwerken fabrikanten sojabonen in...