‘Stop met groenten en fruit tegen dumpprijzen’

Groente- en fruitland Nederland gooit zijn eigen glazen in door versproducten tegen dumpprijzen te verkopen. Het moet ánders, zegt Henri Michiels van Smood in een interview met vakblad EVMI.

Groenten en fruit zijn volgens hem een onderschatte bron van essentiële voedingsstoffen. Smood uit Horst aan de Maas extrudeert en coat groenten- en fruitstromen voor nutraceuticals.

Langer houdbaar

Met Smood-technologie worden groenten en fruit langer houdbaar gemaakt, terwijl vitaminen en andere gezonde bestanddelen in het product behouden blijven.

De groenten en fruit voor Smood komen onder meer van tuinders uit de regio, vertelt Michiels, die in januari terugtrad bij Dinnissen om zich volledig op Smood te richten.

Meedraaien op lijn

Michiels stelt dat fabrikanten van voedingsmiddelen mee moeten met de gezondheidstrend. Smood is een eigen product maar kan ook als ingrediënt dienen voor bijvoorbeeld brood en banket. Fabrikanten kunnen eigen producten, aangevuld met Smood-technologie, testen op de productielijn van Smood (foto).

Lees in het volledige artikel in het februarinummer van EVMI meer over de Smood-technologie en hoe groenten en fruit volgens Michiels weggehaald moeten worden uit de commoditysfeer.

Neem een abonnement

Lees ook:

Lees ook
HAS green academy en Bamboo Brands ontwikkelen Consumer Behaviour Lab voor duurzaam voedsel

HAS green academy en Bamboo Brands ontwikkelen Consumer Behaviour Lab voor duurzaam voedsel

Het lectoraat Design Methoden in Food van HAS green academy gaat samen met Bamboo Brands een Consumer Behaviour Lab opzetten. Dit lab richt zich op het ontwikkelen van betrouwbare voorspellende methoden die studenten en professionals ondersteunen in het bedenken, ontwerpen en vermarkten van gezond en duurzaam voedsel voor consumensen.

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

De Finse zoetwarenproducent Fazer werkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor een duurzame productie van cacao. De producent vindt het belangrijk om alternatieven voor traditionele cacaoteelt te onderzoeken vanwege duurzaamheid, klimaatverandering en het welzijn van boeren en werknemers in de cacaoproductie.