‘Suiker in groenteconserven voor smaakbalans’

2 januari 2017

Dat suiker wordt toegevoegd aan groenteconserven heeft alles te maken met de smaakbalans. Dat meldt de FNLI als reactie op onderzoek van foodwatch. “Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente. Zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.”

Foodwatch meldde na de kerst dat aan 46 procent van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. “Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven”, aldus de consumentenorganisatie.

Afname geleidelijk

Volgens de FNLI wordt heel weinig suiker aan groenteconserven toegevoegd. Ook geeft de federatie van levensmiddelenfabrikanten aan dat de afname ervan doelbewust geleidelijk plaatsvindt. “Dit om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is.”

De FNLI noemt het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten. Toevoegingen zijn noodzakelijk om de smaak en stevigheid van de groenten acceptabel te houden. “Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten.”

De organisatie zegt dat in het afgelopen jaar al belangrijke stappen gezet om de samenstelling van producten te verbeteren. “Zo is het zoutgehalte in groenteconserven al met 30 procent teruggebracht. Voor 2017 staat een verdere verlaging van zout en suiker in groenteconserven op het programma."

Vigef: nieuwe slagen maken

Ook de Vigef, de belangenorganisatie van de grondstoffenleveranciers en producenten van verwerkte groenten, fruit en champignons, geeft aan al stappen gezet te hebben en daarmee door te gaan.

"Ondanks de lage bijdrage van groenteconserven (1 tot 2 procent) aan de dagelijkse maximum aanbevolen intake van toegevoegd suiker vinden wij, dat wij als fabrikanten op het bestaande assortiment waar mogelijk moeten blijven verbeteren."

De Vigef stelt nieuwe slagen  in suiker- en zoutreductie te maken, vanaf de nieuwe oogst in 2017 (de zomermaanden).

"Ons allerhoogste doel, dat nog veel meer gezondheidswinst oplevert voor de consument, is het stimuleren van de consumptie van groenten."

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?