TNO opent lab voor zeewier-processing

zeewierlab1_800

Op 7 november opende TNO bij ECN in Petten een nieuw laboratorium dat volledig is gericht op de verwerking van zeewier. TNO wil met het laboratorium nieuwe technologieën ontwikkelen om het wier te verwerken tot verschillende brand- en grondstoffen. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium dat zich op deze schaal (50 kilo zeewier nat per dag) helemaal richt op zeewierverwerking.

Zeewier naar brandstof

In het nieuwe laboratorium kunnen nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen worden ontwikkeld. In het lab wordt het wier uit elkaar gehaald en gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen waarna deze worden opgewerkt tot halffabricaten. Voorbeelden van producten die in het lab geproduceerd kunnen worden zijn zoetstoffen, antioxidanten, mineralen en grondstoffen voor brandstof, duurzame plastics en textiel.

“Voor de transitie naar een duurzame energiemaatschappij is grootschalige inzet van alle duurzame opties nodig,” zegt Jos Keurentjes, lid van de Raad van Bestuur van TNO. “Zeewier als biomassa kan daar een grote rol in spelen.” Met grootschalige zeewierproductie op 5000 vierkante kilometer in de Noordzee zou zo’n tien procent van de Nederlandse energiebehoefte kunnen worden vervuld. “Om zeewier op grote schaal hiervoor in te zetten moeten nog wel wat stappen gezet worden. Het nieuwe laboratorium is daarvoor een mooie impuls.”

Voedsel

Zeewier wordt op meer vlakken toegepast als duurzame oplossing, met name op het gebied van voedsel. Zo zijn er al verschillende Nederlandse startups die brood, pasta of vleesvervangers van het zeegewas maken.

Lees ook
Personalised Nutrition: De diëtist van de toekomst?

Personalised Nutrition: De diëtist van de toekomst?

Wageningen University & Research (WUR) heeft samen met TNO een breed onderzoeksprogramma over gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Onderdeel daarvan is het beoordelen van relevante parameters voor een persoonlijk voedingsadvies. Relevante biomarkers Aan menselijk DNA kun je van alles aflezen, ook op het gebied van voeding en gezondheid. “DNA...

Zeewier groeit uit tot nieuwe sector

Zeewier groeit uit tot nieuwe sector

Op de Noordzee is er voldoende ruimte om zeewier te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De eerste proeven zijn succesvol en bieden perspectief op grootschalige kweek van zeewier. Zeewier op het menu Zeewier staat bekend als voedingsmiddel, als grondstof voor biomassa, als verdikkingsmiddel voor alginaat, als biobrandstof en heeft waterzuiverende eigenschappen...

WER: "Zeewier zorgt voor een hogere aankoopintentie"

WER: "Zeewier zorgt voor een hogere aankoopintentie"

Voedingsproducenten gebruiken steeds vaker zeewier in voeding. Volgens Wageningen Economic Research (WER) zorgt zeewier in een product voor een hogere aankoopintentie. Maar het zeewiergehalte in een product (5%, 50% versus 100%) leidt niet per definitie tot een hogere consumentenacceptatie. Het onderzoek In het onderzoek kregen consumenten zeewierwraps...