TOP ontwikkelt brood zonder zetmeel

TOP bv ontwikkelt een brood op basis van eiwitten, vezels en gommen. Het brood bevat geen zetmeel en daardoor weinig koolhydraten en is vrij van gluten.

Met de ontwikkeling van het brood zonder zetmeel speelt TOP bv in op de kritiek op het hoge gehalte aan koolhydraten en de groeiende vraag naar glutenvrije producten. Om dat te verwezenlijken heeft TOP bv het idee van brood op basis van tarwe losgelaten.

Samen met gist en zout vormen de eiwitten, vezels en gommen na afbakken een textuur die zowel luchtig als elastisch is en tevens voldoende stevig. "Heel veel smaak heeft het ontwikkelde brood nog niet, maar dat is in de toekomst eenvoudig op te lossen”, zegt Dennis Favier, creative director van TOP bv.

Bij gewoon brood wordt de textuur bereikt door tarwemeel met water, gist en zout te kneden. De gluten (eiwitten) zorgen voor een netwerk waar de door de gist geproduceerde lucht in wordt opgeslagen. Het zetmeel (koolhydraten) fixeert dit netwerk tijdens het bakken, waardoor het stevig wordt.

Opschalen

Het brood zonder zetmeel is ontwikkeld met steun van de Provincie Gelderland binnen een haalbaarheidsproject in samenwerking met het bedrijf LikeFresh BV. TOP onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het brood verder door te ontwikkelen en op te schalen. “We hopen dat een geïnteresseerde ondernemer zich meldt om dit product succesvol in de markt te zetten”, aldus Favier.

Lees ook: 

Meer over
Lees ook
Winnaars van de Amsterdam Food Pitch

Winnaars van de Amsterdam Food Pitch

De winnaars van de Amsterdam Food Pitch zijn bekend. Zowel Mama Madina's glutenvrij zuurdesembrood van Madina Mamedova als het ambachtelijke deeg Dough-to-go van Meike Schaling kregen de titel van ‘Lekkerste product van 2018’. De prijs voor het Meest Duurzame product ging naar de Bokken Bouillon van Annelies Hermsen. Volgens juryvoorzitter en directeur...

Is gluten-vrij écht gluten-vrij bij New York Pizza?

Is gluten-vrij écht gluten-vrij bij New York Pizza?

New York pizza breidde het assortiment uit met veganistische en glutenvrije pizza’s. Nu blijken de glutenvrije pizza’s niet geheel glutenvrij, zo vertelde een medewerker tegen consumentenprogramma Radar. Voor mensen met een glutenintolerantie is dit een groot probleem. De redactie van Radar nam contact op met een vestiging van New York Pizza en de medewerker...

Dero Foods presenteert glutenvrije taarten

Dero Foods presenteert glutenvrije taarten

Steeds meer klanten vragen om glutenvrije producten. Vanwege glutenintolerantie of -sensitiviteit, of om lifestyle redenen. Het is een groeiende markt met weinig keuze. Dero Foods introduceert daarom glutenvrije taarten in vier smaken: New York Cheesecake, Pecantaart, Billionaires Cheesecake en Zomerfruit & Honing Yoghurttaart. De taarten zijn te...