TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

ham_pexels

De technologen van het Wageningse bedrijf TOP hebben een nieuwe technologie ontwikkeld dat vlees, vleesvervangers en hybride producten beschermt tegen de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum, zonder dat daarvoor de reguliere nitraat- en nitrietapplicaties nodig zijn.

Clostridium botulinum ontwikkelt zich op levensmiddelen met een neutrale pH-waarde zoals vlees en vleesvervangers. De bacterie maakt het giftige botuline aan dat in een hoeveelheid van slechts een microgram al dodelijk kan zijn. De voedingsindustrie gebruikt daarom nitraat en nitriet om vleesproducten te behandelen, waartegen C. botulinum niet is opgewassen. Uit epidemiologische onderzoeken komen aanwijzingen dat een hoge inname van bewerkte vleesproducten de kans op darmkanker verhogen, en nitriet en nitraat behoren tot de bestanddelen die hiervoor misschien verantwoordelijk voor zijn.

TOP noemt het nieuwe proces een uitkomst om het gebruik van nitraat en nitriet in levensmiddelen aan banden te leggen. Het bedrijf ontwikkelde een combinatie van een beperkt aantal cruciale milde conserveringsprocessen die gezamenlijk in de vleesproducten en vleesvervangers de groei van C. botulinum reduceren. Daarbij zijn er nauwelijks consequenties voor de smaak. De toepassing van het proces leidt tot een kleine prijsverhoging van het eindproduct. Het behandelde product is in de koeling 20 dagen houdbaar.

Bron: TOP bv

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Kabinet onderzoekt mogelijkheid tot vleesbelasting

Kabinet onderzoekt mogelijkheid tot vleesbelasting

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren, schrijft minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer. De vleesbelasting moet bijdragen aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen te laten komen.

Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive, gehouden onder ruim duizend volwassenen in Nederland. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.