TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

ham_pexels

De technologen van het Wageningse bedrijf TOP hebben een nieuwe technologie ontwikkeld dat vlees, vleesvervangers en hybride producten beschermt tegen de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum, zonder dat daarvoor de reguliere nitraat- en nitrietapplicaties nodig zijn.

Clostridium botulinum ontwikkelt zich op levensmiddelen met een neutrale pH-waarde zoals vlees en vleesvervangers. De bacterie maakt het giftige botuline aan dat in een hoeveelheid van slechts een microgram al dodelijk kan zijn. De voedingsindustrie gebruikt daarom nitraat en nitriet om vleesproducten te behandelen, waartegen C. botulinum niet is opgewassen. Uit epidemiologische onderzoeken komen aanwijzingen dat een hoge inname van bewerkte vleesproducten de kans op darmkanker verhogen, en nitriet en nitraat behoren tot de bestanddelen die hiervoor misschien verantwoordelijk voor zijn.

TOP noemt het nieuwe proces een uitkomst om het gebruik van nitraat en nitriet in levensmiddelen aan banden te leggen. Het bedrijf ontwikkelde een combinatie van een beperkt aantal cruciale milde conserveringsprocessen die gezamenlijk in de vleesproducten en vleesvervangers de groei van C. botulinum reduceren. Daarbij zijn er nauwelijks consequenties voor de smaak. De toepassing van het proces leidt tot een kleine prijsverhoging van het eindproduct. Het behandelde product is in de koeling 20 dagen houdbaar.

Bron: TOP bv

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers

Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers

Hoewel er steeds meer vleesvervangers in de schappen van de supermarkt liggen, blijven deze relatief prijzig. Tegelijkertijd blijven supermarkten stunten met kiloknallers, waardoor een stukje vlees goedkoper is. Duurzaamheidsdeskundigen pleiten voor true pricing.

Jan Zandbergen Group start bouw nieuw innovatiecentrum

Jan Zandbergen Group start bouw nieuw innovatiecentrum

CEO Peter-Paul Zandbergen van Jan Zandbergen Group sloeg dinsdag 26 oktober symbolisch de eerste paal in de grond voor de bouw van het nieuwe Food Ontwikkelingscentrum.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.