Unilever: ‘Duurzaamheid levert besparingen op’

evmi-unilever-sustainable

ROTTERDAM - Het Unilever Sustainable Living Plan zorgt niet alleen voor meer duurzaamheid, een beter milieu en betere leefomstandigheden. Het levert het concern sinds 2008 ook 350 miljoen euro aan besparingen op.

Dat meldt Unilever bij de aankondiging van het derde jaar dat het Unilever Sustainable Living Plan draait.

De wereldwijde besparingen zijn vooral bereikt door de hoeveelheid ruwe grondstoffen te verminderen en door het invoeren van eco-efficiënte maatregelen in de fabrieken op het gebied van energie, water en afval en bij verpakkingen.

Goede voortgang

Het Unilever Sustainable Living Plan werd in november 2010 geïntroduceerd om tot 2020 in de gehele keten naar duurzame groei te gaan. Het jaar 2013 bracht een goede voortgang, vooral bij doelstellingen waar het bedrijf zelf invloed op heeft.

Eind 2013 wordt 48 procent van de ruwe grondstoffen van agrarische oorsprong betrokken van duurzame bronnen. In 2010 was dat nog 14 procent. Het concern gaat uit van 100 procent duurzaam geproduceerde grondstoffen in 2020.

Nutritioneel

Het plan heeft er verder voor gezorgd dat een meerderheid van de voedingsmiddelen en dranken van het concern voldoen aan de nationale nutritionele standaarden. Verder voldoet 32 procent van de producten aan de hoogste voedingsstandaarden  (gebaseerd op wereldwijde voedingsrichtlijnen)

Verder heeft het concern meer dan 570.000 kleine boeren geholpen en getraind en is het aantal vrouwen dat in India als kleine ondernemer aan de slag is (de Shakti-vrouwen) gestegen van 48.000 in 2012 naar 65.000 in 2013.

CO2-emissie omlaag

In de eigen fabrieken is de CO2-emissie van energie per ton productie sinds 2008 met 32 procent gedaald. Dat is het equivalent van 200.000 auto’s.

De hoeveelheid gebruikt water per ton productie is in de fabrieken met 29 procent afgenomen. Dit is het equivalent van 2 liter water voor elke inwoner op de hele wereld.

Hoeveelheid afval daalde

De hoeveelheid afval per ton productie in de fabrieken daalde met twee derde. Zo kwam in 2013 97.000 ton minder afval vrij dan in 2008. Verder werd op het gebied van niet-gevaarlijk afval zero waste bereikt in drie kwart van de Unilever-fabrieken (namelijk 170). In 2013 waren dat nog 35 fabrieken.

Polman: door blijven gaan

Unilever-ceo Paul Polman geeft aan dat het concern doorgaat op de ingeslagen weg. “Ons plan is om geld te besparen, risico te verminderen en innovatie te bevorderen.”

Bovendien stelt hij dat Unilever wereldwijd blijft focussen op ‘schaal, invloed, expertise en bronnen om fundamentele veranderingen in hele systemen voor elkaar te krijgen’.

Bekijk het Unilever Sustainable Living Plan

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Unilever maakt honderden miljoenen vrij in coronacrisis

Unilever maakt honderden miljoenen vrij in coronacrisis

Unilever maakt honderden miljoenen vrij in strijd tegen het coronavirus. “Het is eigenlijk heel simpel: het gaat om mensen, eten en zeep”, zegt Hanneke Faber van Unilever op BNR.Unilever doneert voor zo’n €100 miljoen aan producten als zeep, schoonmaakmiddelen en houdbare etenswaren. De helft hiervan gaat naar het Covid...

Evenveel vrouwen als mannen in management Unilever

Evenveel vrouwen als mannen in management Unilever

In het wereldwijde management van Unilever werken nu evenveel vrouwen als mannen. Dat laat de levensmiddelenmultinational weten in een persbericht. Het percentage vrouwen in managementposities is nu 50%, terwijl dat in 2010 nog 38% was. In het bestuursorgaan is nu 45% vrouw. Unilever meldt dat vooral voortgang is gemaakt in afdelingen waar vrouwen...

Unilever werkt samen met Afrikaanse boeren aan gewassendiversiteit

Unilever werkt samen met Afrikaanse boeren aan gewassendiversiteit

Unilever en het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaan samenwerken met kleine boeren in Zuid-Afrika om weinig geteelde, droogtebestendige gewassen te introduceren. Het project past binnen de '50 Future Foods’-campagne die Unilever een jaar geleden startte rondom het merk Knorr. Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen...