Valess bij genomineerden Liegebeest 2014

Valess, pannenkoeken van Jan, John West zalmpaté, Aldi-roomboter, Plus Goudse kaas en Coop Authentieke vleeswaren zijn de genomineerden voor de Liegebeest 2014. Consumenten kunnen stemmen op de in hun ogen 'meest misleidende praatjes'.

Dit jaar zijn het vooral diervriendelijke misleidingen op verpakkingen, meldt Wakker Dier. Milsani roomboter van Aldi gebruikt bijvoorbeeld geen weidemelk terwijl koeien op het pak in een groene wei staan.

Vleesvervangers van Valess, die veel worden gegeten door vegetariërs en flexitariërs, die vaak waarde hechten aan goed dierenwelzijn, worden geproduceerd van melk zonder weidegarantie. Aanvankelijk meldde Wakker Dier ook dat Valess scharreleieren gebruikt, maar sinds kort is het merk overgestapt op vrije-uitloopeieren.

'Vrolijke kippen'

Pannenkoeken van Jan hebben verpakkingen met 'vrolijke kippen, varkens met staarten en koeien in de wei'. “Maar dat zijn slechts plaatjes, in werkelijkheid interesseert het Jan geen fluit hoe de dieren leven.”

Retailer Coop gebruikt in de Authentieke kippenvleeswaren plofkip, stelt de consumentenorganisatie.

Koe en kalf in de wei

Goudse kaas van Plus heeft en moederkoe met kalf in de wei op de verpakking. De kaas wordt volgens Wakker Dier niet gemaakt van weidemelk en de kalfjes worden bijna direct na de bevalling bij hun moeder weggehaald.

De zalmpaté van John West geeft gedetailleerde informatie over de herkomst van de vis. “Maar over de rest van de paté blijven ze verdacht stil, omdat er kooi-ei in zit.”

Lees ook:

McDonald’s Liegebeest 2013 (17 september 2013)

Iglo ‘Grootste Liegebeest 2012′ (22 oktober 2012)

Lees ook
KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023

Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023

Verpakkingsbeurs Empack zet tijdens de twintigste editie op 5 en 6 april 2023 de innovaties van de winnaars van de Gouden Noot in de schijnwerpers. Het is het debuut van de Gouden Noot op Empack.

Invest-NL en StartLife werken samen aan een duurzaam, klimaatneutraal voedselsysteem

Invest-NL en StartLife werken samen aan een duurzaam, klimaatneutraal voedselsysteem

De Nederlandse impact-investeerder Invest-NL en startupaccelerator StartLife kondigden vandaag, 11 oktober een strategisch partnerschap aan. Gezamenlijk willen de partijen de ontwikkeling en snelle groei bevorderen van startups en scale-ups die de transitie naar een duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem ondersteunen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren