Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

geur

Beeld: Battlecreek Coffee Roasters via Unsplash

Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen verliest. Dit kan onder meer gebeuren als je Covid-19 oploopt.

5 tot 20% van de Nederlandse bevolking heeft door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld verkoudheid, griep, een ongeluk of ouderdom) een verminderd reuk- en/of smaakvermogen. Dit is niet alleen vervelend; patiënten kunnen er depressief van raken en gevaar lopen omdat zij rook of gas niet opmerken, vertelt Postma in het persbericht van de WUR.

Postma, werkzaam bij de afdeling Humane Voeding & Gezondheid, zocht uit of patiënten anders eten dan mensen met een normaal reukvermogen. Tegen haar verwachting in vond ze dat mensen met tijdelijk reukverlies net zo goed volgens de Richtlijnen Goede Voeding eten als de gemiddelde Nederlander. Dit is anders voor mensen die hun hele leven al niet konden ruiken, zij hebben voorkeur voor voedingsproducten met een sterkere smaakcomponent om het gemis aan geur te compenseren.

De onderzoeker liet daarnaast personen met verloren reukvermogen in een MRI-scanner geuren ruiken. Zoals verwacht gaven de deelnemers aan niets te ruiken, maar de hersenen reageerden wel op de geuren. “In de basis was het reukvermogen nog aanwezig" zegt Postma. "Dit biedt perspectief voor de behandeling van patiënten met recentelijk reukverlies.” Je kunt daarbij denken aan reuktherapie, waarbij je iemand bijvoorbeeld rozengeur aanbiedt en vraagt om te denken aan een vroegere ervaring van die geur. "De opzet is dat je met veel oefenen zo de verbinding in de hersenen herstelt zodat de ervaring van rozengeur terugkeert.”

De promovendus vond ook een relatie tussen hoe goed iemand kan ruiken en de orbitorontale cortex, een gebied in de hersenen dat te maken heeft met de integratie van geur en smaak. “Dit laat zien dat het belangrijk is om in toekomstig onderzoek veranderingen in eetgedrag en veranderingen in de hersenen aan elkaar te koppelen. Want therapieën zoals reuktraining kunnen een klein effect hebben op de reukfunctie, maar toch leiden tot veranderingen in de hersenen."

Lees ook
FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.