Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

geur

Beeld: Battlecreek Coffee Roasters via Unsplash

Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen verliest. Dit kan onder meer gebeuren als je Covid-19 oploopt.

5 tot 20% van de Nederlandse bevolking heeft door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld verkoudheid, griep, een ongeluk of ouderdom) een verminderd reuk- en/of smaakvermogen. Dit is niet alleen vervelend; patiënten kunnen er depressief van raken en gevaar lopen omdat zij rook of gas niet opmerken, vertelt Postma in het persbericht van de WUR.

Postma, werkzaam bij de afdeling Humane Voeding & Gezondheid, zocht uit of patiënten anders eten dan mensen met een normaal reukvermogen. Tegen haar verwachting in vond ze dat mensen met tijdelijk reukverlies net zo goed volgens de Richtlijnen Goede Voeding eten als de gemiddelde Nederlander. Dit is anders voor mensen die hun hele leven al niet konden ruiken, zij hebben voorkeur voor voedingsproducten met een sterkere smaakcomponent om het gemis aan geur te compenseren.

De onderzoeker liet daarnaast personen met verloren reukvermogen in een MRI-scanner geuren ruiken. Zoals verwacht gaven de deelnemers aan niets te ruiken, maar de hersenen reageerden wel op de geuren. “In de basis was het reukvermogen nog aanwezig" zegt Postma. "Dit biedt perspectief voor de behandeling van patiënten met recentelijk reukverlies.” Je kunt daarbij denken aan reuktherapie, waarbij je iemand bijvoorbeeld rozengeur aanbiedt en vraagt om te denken aan een vroegere ervaring van die geur. "De opzet is dat je met veel oefenen zo de verbinding in de hersenen herstelt zodat de ervaring van rozengeur terugkeert.”

De promovendus vond ook een relatie tussen hoe goed iemand kan ruiken en de orbitorontale cortex, een gebied in de hersenen dat te maken heeft met de integratie van geur en smaak. “Dit laat zien dat het belangrijk is om in toekomstig onderzoek veranderingen in eetgedrag en veranderingen in de hersenen aan elkaar te koppelen. Want therapieën zoals reuktraining kunnen een klein effect hebben op de reukfunctie, maar toch leiden tot veranderingen in de hersenen."

Lees ook
Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.