Verspillingsvrije Week van start

verspillingsvrije week

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Samen Tegen Voedselverspilling streeft naar 50% minder voedselverspilling in 2030, goed voor zo’n 1 miljard kilo per jaar. De themaweek is daar onderdeel van: Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.

Tijdens de nationale Verspillingvrije Week werkt Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen. Door heel Nederland zijn er allerlei activiteiten om consumenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. 

In een persbericht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling zegt directeur Toine Timmermans: “Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering (bron: Project Drawdown). Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel, dat is ca. 40 miljoen kg minder CO2 uitstoot.”

Eet jij ook elke boterham?

Onderdeel van de week is een campagne tegen het weggooien van het meest verspilde product in Nederlandse huishoudens: brood. Door een week geen brood weg te gooien, kan Nederland ruim 60 miljoen boterhammen besparen. Bakkers en supermarkten plakken tijdens de themaweek op 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’. Na brood zijn zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees de meest verspilde voedingsproducten. Ook die spelen deze week een hoofdrol.

De Verspillingvrije Week duurt t/m maandag 13 september. Via de website van de Verspillingsvrije Week kun je je aanmelden voor dagelijkse tips en tricks om minder voedsel te verspillen. 

Lees ook
Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group heeft zich aangesloten als stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling. Ook Zwanenberg Food Group draagt zijn steentje bij door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen.

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen. Meer dan 60 bedrijven en organisaties, van gemeente tot supermarkt, hebben zich hiervoor aangemeld.