Verzet werknemers Frisia Food tegen hoge werkdruk

vlees-snijden-medewerker-pixabay

Werknemers van pluimveeslachterij Frisia Food klagen over een te hoge werkdruk. In een petitie eisen ze maatregelen van de directie van het Friese bedrijf, zo meldt vakbond FNV.

Volgens de vakbond krijgen medewerkers niet genoeg pauze omdat zij verplichte hygiënische handelingen moeten verrichten die niet onder werktijd zouden mogen vallen. Die nemen zo’n acht minuten in beslag, wat tot haastige pauzes leidt. In hun petitie eisen de medewerkers dat de pauze pas ingaat na de hygiënische handelingen.

Uitzendwerk

Bovendien zou de werkdruk worden opgevoerd door de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Ongeveer de helft van het personeel op de werkvloer bestaat uit uitzendkrachten, die door de hoge werkdruk en geringe begeleiding snel weer vertrekken. Ook zou er voor uitzendkrachten geen uitzicht zijn op een contract bij Frisia, wat volgens de petitie moet veranderen.

Overname Frisia Food

Er werken zo’n 140 mensen bij Frisia Food. Begin 2019 werd het bedrijf overgenomen door vleesverwerker CFG Poultry, leverancier van onder meer Kentucky Fried Chicken in Nederland. Het verkrijgen van een vaste afnemer was een zegen voor Frisia Food, dat voorheen concurrentie had van goedkoper producerende slachterijen in Oost-Europa. Toch is de rust niet volledig teruggekeerd, zo blijkt.

Lees ook
Overname Frisia Food door CFG Poultry

Overname Frisia Food door CFG Poultry

De Friese vleeskuikenslachterij Frisia Food uit Haulerwijk is overgenomen door de pluimveevleesverwerker CFG Poultry uit Nijkerk in Gelderland. Op 1 januari nam Cuparius Capital, de eigenaar van CFG Poultry, alle aandelen van Frisia Food overgenomen. De bedrijven maakten in oktober 2018 al bekend dat zij intensief gingen samenwerken. Voor de aan Frisia...

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied valt...

Kennis en vaardigheden belangrijkst bij werving technisch personeel

Kennis en vaardigheden belangrijkst bij werving technisch personeel

Technische kennis en vaardigheden wegen bij het werven van technisch personeel voor ruim een kwart van de organisaties het zwaarst mee (26 procent). Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Voor de ROVC TechBarometer gaven 969 respondenten uit de techniek...